Wciąż jeszcze to dobry czas na leczo, a to danie idealne na upały, bo lekkie i przyjemne. Bardzo polubiliście na blogu przepis na leczo z pieczarkami, dlatego dzisiaj serwuję podobny przepis. Przygotowując skojarzyło mi się, że są t moje ulubione składniki na pizzę, stąd nazwa leczo a’la pizza.
Leczo a’la pizza
2-3 czerwone papryki
2 cebule
3 ząbki czosnku
500 ml passaty pomidorowej
150-200 g pieczarek
5-6 suszonych pomidorów
tarta mozzarella do posypania
świeża bazylia
sól, pieprz, łyżeczka cukru, łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka octu z czerwonego wina
olej do smażenia
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim posiekaną cebulę.
Dodać drobno pokrojony czosnek, a po chwili pieczarki w plasterkach.
Smażyć aż się lekko zrumienią.
Paprykę pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i dolać passatę.
Suszone pomidory w całości lub pokrojone na mniejsze części dodać do dania.
Doprawić sos solą, pieprzem, cukrem, ziołami i octem.
Smażyć kilka minut razem, podawać posypane mozzarellą i ze świeżą bazylią.
mniaaaam, wygląda pysznie!
pyszności !
🙂
Świetny przepis – prosty i szybki do zrobienia 🙂 Chętnie z niego skorzystam, tym bardziej, że właśnie zaczyna się sezon na paprykę 🙂
Ale mi ślinka cieknie ! Dodaję ten przepis do zakładek…. jak przejdzie mi paskudne zapalenie zatok i odzyskam węch i apetyt to spróbuję <3
Wygląda przepysznie! Aż się człowiek głodny robi, zjadłabym chyba ze 3 porcje 🙂
Niby takie proste składniki, ale jednak potrafią razem stworzyć niebo w gębie 🙂