Leczo z cukinią i pieczarkami to mój nowy pomysł na leczo. Przepis na leczo jest prosty, idealny na lato, pełny letnich warzyw. Dla mnie idealny jest bez kiełbaski, ale wiadomo, że dla męska publiczność bloga będzie zachwycona. Skoro węgierskie leczo to dodałam pieczarki, wyszedł taki oszukany gulasz, ale bardzo dobry. Przy upałach nie zapominajcie o piciu odpowiedniej ilości wody – dziękuję Smaki Południa, że o mnie dbacie.
Leczo z cukinią i pieczarkami
2 cukinie
350 g pieczarek
4-5 czerwonych papryk
2 cebule : biała i czerwona
pół cytryny
3 ząbki czosnku
2 laski dobrej kiełbasy
2 pomidory malinowe lub puszka pomidorów
szklanka wody lub bulionu
zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie rozpocząć od pokrojenia warzyw (cukinie w krążki, paprykę w kwadraciki, cebulę w piórka), kiełbasy (w krążki) i pieczarek (w plasterki).
W dużym rondlu na oleju podsmażyć cebulę aż będzie szklista – po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
W między czasie na drugiem rondlu lub patelni podsmażyć na rumianko kiełbasę.
Dodać kiełbasę do cebuli i wrzucić pieczarki, które skropić sokiem z cytryny i smażyć około 10 minut.
Wrzucić krążki cukinii, zalać całość wodą przegotowaną lub bulionem i dusić pod przykryciem aż cukinia zmięknie.
Dodać paprykę oraz pomidory – doprawić do smaku przyprawami i gotować kolejne 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotowanie danie podawać z ryżem.
Leczo z cukinii bardzo często gości na stole w moim domu, jednak jeszcze nigdy nie dodawałam do niego pieczarek… Z chęcią wypróbuję ten pomysł 🙂
http://www.dusiowakuchnia.pl/2015/08/leczo-z-cukinia-i-pieczarkami.html#comment-form
Dzisiaj robie to leczo
daj znać czy smakowało 🙂