Nad morzem weekend był upalny – my spędziliśmy go bardzo aktywnie. Była 40 km wycieczka rowerowa i wyprawa kajakami po okolicach Gdańska, a po takich wyczynach najlepiej przygotować wielkie grillowanie. Proponuję Wam dzisiaj prosty przepis na grillowanego łososia w ketchupie Pudliszki, który jest mocno pomidorowy, a do tego dodaje koloru. Rybkę podałam niebanalnie z salsą truskawkową, słodko-kwaśny dodatek idealnie pasował do całości, a zachwytów nie było końca :). Po inne przepisy na ryby zapraszam tutaj klik.
Grillowany łosoś w ketchupie z salsą truskawkową
filet z łososia około 300-400 g
3 łyżki ketchupu łagodnego Pudliszki
łyżka miodu
łyżka oliwy
łyżka soku z limonki
sól, pieprz cytrynowy
truskawkowa salsa:
200 g truskawek
kilka listków mięty
kolorowy pieprz
łyżka miodu
krem balsamiczny lub/i ocet balsamiczny
Z umytego łososia pozbyć się skóry i przekroić go na 2-3 kawałki.
Przygotować marynatę: wymieszać ketchup z miodem, oliwą i sokiem z limonki.
Łososia doprawić bardzo delikatnie solą i większą ilością pieprzu cytrynowego, a następnie gotowe płaty włożyć do marynaty i obtoczyć nią rybę z każdej strony.
Zostawić na min. 30 minut.
Po tym czasie rybę kłaść na rozgrzanym grillu i grillować z każdej strony po około 3-4 minuty.
Łososia podawać z truskawkową salsą: truskawki pokroić na małe kawałki i wymieszać z posiekaną miętą.
ciekawy pomysł na łososia:)
Obowiązkowo do wypróbowania!
Osobiście nie przepadam za ketchupem pudliszki ;). Ma dla mnie zbyt słodki smak, wolę bardziej ostre. Jednak czytając ten przepis myślę, że w takim zestawieniu by pasował. A przepis bardzo oryginalny! 🙂
Prześliczny talerz 😉
Prześliczny talerz 😉 Hehe, wiem powinnam chwalić przepis 😉
jeden z moich ulubionych dziękuję 🙂