Jedzcie szparagi tak szybko odchodzą. Szparagi zawierają dużo kwasu foliowego, są afrodyzjakami, wspomagają racę nerek i zapobiegają powstawaniu nowotworów. Wszystkie moje przepisy ze szparagami zebrane są tu.
Makaron soba ze szparagami i krewetkami
- ok.150 g makaronu soba
- 10-15 surowych krewetek tygrysich
- pół pęczka zielonych szparagów
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- oliwa, masło 3 łyżki
- łyżeczka pasty tom kha
- sok z połowy limonki
- sól, świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- sezam
- parmezan
przepis na makaron ze szparagami i krewetkami:
Oczyścić krewetki, a następnie skropić sokiem z limonki oraz doprawić solą i pieprzem. Ugotować makaron wg instrukcji, wody nie wylewać po makaronie. Dodać do niej szparagi pokrojone na kawałki i gotować około 3 minuty, a następnie przecedzić i przelać zimną wodą. W między czasie na patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć na niej posiekane drobno szalotki, pod koniec smażenia dodać plasterki czosnku. Wrzucić krewetki, smażyć je po około 1 minutę z każdej strony, następie wlać sos sojowy, dodać pastę tom kha, sezam i masło. Wrzucić szparagi i makaron, wymieszać ze sobą i gotowe. Makaron ze szparagami i krewetkami podawać posypany wiórkami z parmezanu.
Aż zgłodniałem przez Ciebie! Pyszny przepis!
super połączenie smaków !