Dzisiaj „Światowy Dzień Makaronu”, dlatego zapraszam na makaron w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami, który przygotowałam dzisiaj na obiad. Z innych moich ulubionych propozycji polecam:
Makaron w sosie pomidorowym z fetą i oliwkami
makaron sphagetti
ok. 350 ml passaty pomidorowej
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
oliwa
sól, pieprz, zioła prowansalskie
kilka czarnych oliwek
ok, 100 g fety
świeża bazylia
Nastawić wodę z solą na makaron, po zagotowaniu wrzucić sphagetti (u mnie tricolore) i gotować według czasu podanego na opakowaniu.
Cebulę posiekać w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą.
Smażyć aż będzie szklista, po czym wlać passatę i gotować aż sos zgęstnieje.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
Wymieszać, dodać pokrojone w plasterki oliwki.
Wrzucić makaron, wymieszać, przełożyć na talerz i posypać fetą.
Można ozdobić świeżą bazylią.
mmm taki makaron często gości u nas na stołach 🙂 pychota
Mmm, wygląda to świetnie
Jak dla mnie obiadek pycha! 🙂