Łosoś to zdecydowanie moja ulubiona ryba. Przepisy na łososia tutaj – natomiast w poniższym wpisie znajdziecie łososie w sosie sojowym z miodem i sezamem, który świetnie pasuje do 5-jajecznego makaronu Czaniecki.
Łosoś w sosie sojowym z sezamem podany na makaronie
2 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu lipowego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
łyżeczka imbiru w proszku
łyżka sezamu białego i czarnego
kilka listków bazylii (najlepiej tajskiej)
makaron ( u mnie Czaniecki)
opcjonalnie sos balsamiczny
opcjonalnie sos balsamiczny
W miseczce wymieszać sos sojowy, miód, sok z cytryny i imbir.
Filet pokroić na kawałki o grubości około 3 cm i zanurzyć go w marynacie na min. 15 minut.
W między czasie ugotować makaron al dente.
Łososia ułóż na rozgrzanej patelni grillowej, smaż z dwóch stron po około 3 minuty – podlewając marynatą.
Podczas grillowania posyp rybę sezamem.
Rybę podać na makaronie, wlać powstały sos z marynaty i posypać posiekaną bazylią,
Można polać całość sosem balsamicznym.
Można polać całość sosem balsamicznym.
Ciekawy przepis 😉 Na pewno kiedyś wypróbuję 😉 Pozdrawiam 🙂
Koniecznie daj znać czy smakowało 🙂
łosoś wygląda przepysznie 🙂