Okazuje się, że moje zdrowie ma się lepiej, więc wreszcie bez wyrzutów sumienia mogę jeść szpinak. Pamiętajcie by przy kamicy nerkowej ograniczać jego spożycie. Ja nadrabiam swoje zaległości – w dzieciństwie nie męczono mnie szpinakiem, potem mi zabronione, więc teraz dopiero mogę poznać się na nim. Serwuję klasyczne naleśniki ze szpinakiem i fetą – bardzo smaczne, nawet na drugi dzień. Na śniadanie, obiad i kolacje. Naleśniki ze szpinakiem to prosty i tani sposób na obiad. Jak lubicie naleśniki to skosztujcie też:
naleśniki z kaszą i pieczarkami
roladki z dżemem i serkiem
naleśniki zawijaski.
naleśniki z kaszą i pieczarkami
roladki z dżemem i serkiem
naleśniki zawijaski.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą z sosem koperkowym
naleśniki:
2 szklanki mąki
szklanka mleka
1,5 szklanki wody gazowanej
jajko
3 łyżki oleju + olej do smażenia
2 łyżki cukru
farsz:
450 g mrożonego szpinaku
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
około 200 g sera typu feta
sos jogurtowy:
mały jogurt naturalny
pół pęczka szczypiorku
sól, pieprz ziołowy
Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą na gładkie ciasto.
Odstawić na 20 minut.
W między czasie na patelni z rozgrzanym olejem smażyć posiekane ząbki czosnku.
Dodać szpinak i smażyć aż cała woda odparuje, a masa zgęstnieje.
Doprawić solą i pieprzem.
Zestawić z palnika patelnie i dodać pokrojoną drobno fetę, wymieszać.
Smażyć na oleju rozgrzanym naleśniki z dwóch stron na kolor złoty.
Na gotowe naleśniki nakładać farsz i zawijać w rulon, który potem przekroić na pół.
Jogurt wymieszać ze szczypiorkiem posiekanym i doprawić solą oraz pieprzem.
Gotowym sosem polać naleśniki.
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂
ja lubię jeszcze wersje gdy szpinak dodaje się do ciasta naleśnikowego:)
pysznosci<3 własnie wyciaglam szpinak z zamrazarki 😀
U nas też są takie bardzo często 🙂
U mnie też 3 bit ciacho, zobaczysz?
Na szczęście nigdy nie byłam męczona szpinakiem, ale także zdrowie mi nie zabraniało, więc wcinam szpinak ile wlezie;)
Głównie pod postacią makaronu ze szpinakiem;) Ewentualnie z dodatkiem jakiegoś kurczaka lub fety;)