Od małego pomagam Mamie w przygotowywaniu ogórków kiszonych, kiedyś było to zrywanie liści wiśni z podwórka, potem wsypywanie ząbków czosnku czy wkładanie kopru. Dzisiaj robię już prawie wszystko sama-prawie, bo to Tata zakręca słoiki, a Mama dogląda wszystkiego :). Ogórki kiszone robią u nas też dwie Babcie, a każdego ogórki smakują nieco inaczej. Na blogu jest już przepis (ogórki kiszone), ale w tym poście chcę zawrzeć więcej informacji i porad na ten temat.

Ogórki kiszone
ogórki kiszone przepis, przepis na ogórki kiszone, jak zrobić ogórki kiszone, ogórki kiszone

3-4 kg ogórków 
liście wiśnie (tyle ile słoików)
2 główki czosnku
korzeń i liść chrzanu
koper z nasiona
zalewa:
litr wody
1-2 łyżki soli
Pracę należy rozpocząć od przygotowania słoików, na 3-4 kg ogórków potrzeba około 10 słoików litrowych. Słoiki trzeba dokładnie umyć i najlepiej wyparzyć. Ogórki kupując na targu wybierajcie małe, jak najmniejsze, bo to one potem są najpyszniejsze.
Ogórki należy wymoczyć kilka razy w wodzie, potem wyszorować w celu pozbycia się piasku. Jak mamy przygotowane ogórki i słoiki to należy się wziąć za przygotowanie zalewy.
Ilość potrzebnej zalewy ciężko określić, ponieważ jej ilość zależy od tego, jak ciasno ogórki uda się ułożyć w słoiczkach. Staram się przygotować tyle litrów zalewy ile mamy kilogramów ogórków, czyli wlewam na 4kg ogórków 4 litry wody do garnka i dodaję 4 łyżki soli (lub 8 łyżek jeśli wolicie bardziej słone).
Wodę trzeba zagotować i zostawić na chwilę w spokoju.
Ząbki czosnku obrać z łupinek i jeśli są większe to przekroić na pół.
Korzeń chrzanu obrać ze skórki , pokroić na krótkie i cienkie paseczki, a liść chrzanu porwać na mniejsze kawałeczki.
Łodygi kopru warto sobie przekroić na kilku cm kawałki.

Na dno każdego słoika włożyć:
jeden baldachim kopru,
jeden lub połówkę ząbku czosnku,
2-3 paseczki chrzanu i liść wiśni (niektórzy dodają liść dębu, dzięki któremu ogórki mają być jędrne, jednocześnie mogą być lekko gorzkie, bo liście dębu zawierają dużo garbników, nam takie nie smakowały).

Następnie ułożyć ciasno ogórki – pionowo.
Ogórki przykrywamy kolejnym baldachimem kopru lub tym razem kawałkiem gałązki, paseczkami chrzanu, kawałkiem liścia chrzanu, a jeśli lubicie mocno „gazowane” ogórki dodajcie jeszcze jeden ząbek czosnku.
Ciepłą lub gorącą zalewą (kiedyś zalewaliśmy zimną i się kisiły) zalać ogórki, tak aby każdy był przykryty.
Zakręcić porządnie słoiki i odstawić do ukiszenia.
2-3 dni potrzymać w domu, a potem wynieść do spiżarni lub piwnicy.
Ogórki ukiszone są po tygodniu do 2 tygodni, my zawsze zostawiamy je na zimę, a mogą stać równy rok w chłodnym i ciemnym miejscu. 
ogórki kiszone przepis, przepis na ogórki kiszone, jak zrobić ogórki kiszone, ogórki kiszone

ogórki kiszone przepis, przepis na ogórki kiszone, jak zrobić ogórki kiszone, ogórki kiszone
A Wy, jakie macie wskazówki przy robieniu kiszonych ogórków?

16 Replies to “Ogórki kiszone przepis”

  1. Paulina Kwiatkowska says: 29 sierpnia 2013 at 06:07

    Robię podobnie, uwielbiam takie ogórki 😉

  2. Andźka says: 29 sierpnia 2013 at 06:10

    Też robiłam. Tylko liści wiśnie nie wkładałam. 🙂

  3. Monia says: 29 sierpnia 2013 at 06:40

    Uwielbiam ogórki kiszone:). Zrobiłam w tym roku paręnaście słoików:)

  4. Kulinarny Zenit says: 29 sierpnia 2013 at 07:44

    kiszone ogórki u nas w domu to tradycja robimy je w każdym roku 🙂

  5. Agnes Ka says: 29 sierpnia 2013 at 18:02

    Oesu, ja tak je kocham a u mnie w tym roku totalna lipa z zaprawianiem:(

    kozafit.blogspot.com

  6. Marcin Michno says: 3 września 2013 at 05:48

    Warto zrobić sobie ze 4-..10;) słoików z mniejszymi ogórkami z dodatkiem chili.

  7. Anonimowy says: 3 listopada 2013 at 20:36

    Jak to możliwe, żeby ogórki nie zgniły przy 1 łyżce soli na litr wody? To jest kopiowanie głupich przepisów od przedszkolaków !!!! Jak ktoś da mniej niż 2 łyżki ogórki mu zgniją lub co najmniej będą mdłe i niedobre. Rzadko udaje się takie ogórki "uratować".

    1. Jaro says: 30 czerwca 2018 at 17:53

      Zgadzam się !!! Dwie łyżki soli to minimum!!

    2. Jaro says: 30 czerwca 2018 at 17:54

      Zgadzam się !!! Dwie łyżki czubate soli to minimum!!! Jedna za mało!

  8. Dusia says: 3 listopada 2013 at 21:16

    Zapewniam że są przepyszne, właśnie zjedlismy juz dwa tegoroczne słoiki 🙂

  9. Kiszonek says: 8 czerwca 2015 at 14:22

    Robiłem z tego przepisu i wyszły super, można liczyć na przepis na kapustę kiszoną?

    1. Dusia says: 8 czerwca 2015 at 19:05

      Niestety nie robiłam nigdy. Cieszę się ogromnie, że ogórki smakowały

  10. Danuta Babral says: 15 lipca 2016 at 07:42

    Od wieków też daje łyżkę soli na litr wody i jest dobrze.

  11. Chodzenie po krawędzi losu... says: 31 lipca 2016 at 12:23

    Właśnie zamierzam zabrać się za kiszenie ogórasów ;). Zawsze daje łyżkę soli na litr wody… tylko wodę do kiszenia kupuję w dużych butelkach (5ltr)mineralną. Woda bez chloru jest lepsza do przetworów.Liście porzeczki czarnej i wiśni już zdobyłam. W tym roku spróbuje dodać do kilku słoików estragonu świeżego. Podobno jest znakomity. Zobaczymy. Pozdrawiam Anka

  12. Anonimowy says: 29 lipca 2017 at 10:08

    robiłam ogórki kiszone ( TYLKO WŁASNE LUB "SPRAWDZONE") od lat z jedną łyżką soli na litr wrzątku, z papryczką chili, koprem , chrzanem , czosnkiem i liśćmi wiśni;
    teraz robię ogórki kiszone z jedną małą "herbacianą" łyżeczką soli na jeden litr wrzątku i jedną płaską łyżką suszonego estragonu na jeden litr wrzątku, estragon zastępuje sól, oczywiście z koprem, chrzanem itd

    1. Anonimowy says: 30 sierpnia 2017 at 15:50

      …Za samo słowo "estragon" ojciec strzelił by mnie w łeb!!!! róbcie te ogórki kiszone po staropolsku, a takie przyprawy …nie mówię że złe…zostawcie na inne okazje!!!!

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.