image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Papryka aktualnie wszędzie jest w dobrej cenie, a nawet w marketach można kupić ją tanio i naprawdę ładną. Postanowiłam spróbować w tym roku zrobić po raz pierwszy paprykę konserwową. Mój wybór padł na przepis Kasi – klik, która też udzieliła mi cennych rad odnośnie pasteryzacji w piekarniku (w przepisie podzieliłam się nimi z Wami). Kasiu dziękuję! Nie mogę doczekać się aż otworzymy zimą pierwsze słoiki. 
Papryka konserwowa (marynowana w occie)
papryka w occie, papryka marynowana

około 3 kg papryki
marynata:
15 szklanek wody
1 i 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
2 szklanki cukru
4 łyżeczki niejodowanej soli
25 kulek ziela angielskiego
2 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego
12 liści laurowych
5 łyżeczek gorczycy
do każdego słoika po:
3 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie rozpoczynam od wyparzenia słoików i zakrętek (słoiki wstawiam do nienagrzanego piekarnika, ustawiam 125 st.C. i kiedy piekarnik osiągnie temp. to piekę słoiki przez 20 minut; zakrętki zalewam wrzątkiem i wycieram papierem).
Kiedy piekarnik się nagrzewa pokroić papryki na 8 części i pozbawić je zielonych części i nasionek.
Wyjąć słoiki z piekarnika, wkładać w nie ciasno kawałki papryk.
Składniki marynaty zagotować i gotować przez 10 minut.
Wrzącą marynatą zapełniać słoiki (dzięki temu papryka zmięknie), a do każdego słoika na górę wlewać 3 łyżki oleju.
Następnie szczelnie zamknąć (wcześniej obetrzeć papierem ranty słoików by nie były mokre).
Piekarnik powinien być nagrzany do 125 st.C. – włożyć wypełnione słoiki do piekarnika i pasteryzować, czyli piec przez 30 minut.
Wyjąć, pozostawić do ostudzenia – nie trzeba odwracać ich do góry dnem.
Wyszło mi 6 dużych słoików.

papryka w occie, papryka marynowana

papryka w occie, papryka marynowana

papryka w occie, papryka marynowana

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.