image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Pieczone jabłka kojarzą mi się z zimowymi wieczorami, kiedy to były wypiekane w domowym piecu kaflowym. Dzisiaj przywróciłam smaki dzieciństwa i przygotowałam pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem. Jeśli nie macie konfitury skorzystajcie z przepisu na:
Pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem
pieczone jabłka, pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem, pieczone jabłka z konfiturą,

2 jabłka

4 łyżki konfitura z żurawiny (lub czerwonej borówki)
4 łyżeczki miodu
cynamon
Jabłka przeciąż na pół, wzdłuż ogryzka.
Wydrążyć gniazda nasienne – najlepiej zrobić to łyżką do melonów.
Ostrym nożem nakłuć miąższ jabłka.
W zagłębienia wkładać po łyżce konfitury z żurawiny, dolać po łyżeczce miodu i posypać cynamonem.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez 40 minut w 180 st.C – aż będą miękkie.
pieczone jabłka, pieczone jabłka z żurawiną i cynamonem, pieczone jabłka z konfiturą,

5 Replies to “Pieczone jabłka z żurawiną”

  1. Natalie says: 24 stycznia 2014 at 13:28

    Kocham ten deser ! Często robię jeszcze z dodatkiem orzechów 🙂

  2. Justyna Żak says: 24 stycznia 2014 at 15:09

    świetny i zdrowy deser;) bardzo lubię Twoje pomysły:)

  3. Josia says: 24 stycznia 2014 at 15:19

    Bardzo lubię pieczone jabłka i często je robię na różne sposoby, ale z żurawiną są najlepsze 😉 i wspomnienie o piecu…eh dzieciństwo, słodkie dzieciństwo 🙂

  4. Milly4884 says: 24 stycznia 2014 at 18:34

    Uwielbiam takie pieczone jabłuszka i najrozmaitsze ich wersje:)
    W okresie zimowym robię ten przysmak regularnie:)

  5. attea atea says: 24 stycznia 2014 at 21:51

    Kocham takie jabłka…..to najlepszy zimowy deser!!!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.