Po długiej przerwie naszła mnie ochota na pierogi z mięsem. Nie lubię gotować mięsa, potem trzeba je jeszcze zmielić, więc szukam szybszych metod. Próbowałam już pierogów z mięsem mielonym podsmażanym, a teraz za sprawą mamy przygotowałam pierogi na bazie surowego mięsa, skorzystałam z porad podejrzanym u Margarytki. I wiecie co? Po pierwsze pierogi wyszły pyszne, o niebo lepsze niż z gotowanym mięsem, a po drugie ta metoda jest dużo szybsza.
Polecam Wam też:
Pierogi z surowym mięsem
ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
500 g mięsa z łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
czerstwa bułka z mlekiem do namoczenia
3 łyżki kaszy manny
płaska łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)
łyżka majeranku
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną bułką (nie odciskać), cebulą i czosnkiem, kaszą manną i przyprawami.
Wyrobić na gładką masę.
Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od wody).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto, potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku).
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
Moje podałam z usmażoną cebulką.
Surowe pierogi można zamrozić.
Też je robiłam z przepisu Margarytki i polecam z czystym sercem!
Przeczytałam i też mnie naszła ochota na pierogi 🙂
tak jeszcze nie robiłam pierogów, zawsze najpierw smażyłam mięso:)
Pyszne! Lubimy bardzo, już nie robię z mięsa ugotowanego.Ja robię przy pomocy pierożnicy, za jednym razem wychodzi 18 szt.
Świetne
Zrobiłem nie polecam. Najgorsze jakie w życiu jadłem
Jakieś wyjaśnienie? Wierzyć mi się nie chce, bo to akurat sprawdzony przepis
Być może pan, któremu nie smakowały, nie ma talentu do robienia pierogów (bo mały talent, nie oszukujmy się, trzeba mieć ;)) lub wybranka serca nie za bardzo się postarała i wyszły byle jakie. Ja robię je już któryś raz, wychodzą najlepsze pod słońcem;) Pozdrawiam
bardzo miło mi to czytać, nam również bardzo smakują 🙂
Uwielbiam pierogi i spróbowałam po raz pierwszy zrobić je z farszem z surowego miesa i niestety, mnie też to nie smakuje.
farsz w swietnych kołdunach litewskich jest też surowy.A może pan jest tradycjonalistą i musi być przemielone gotowane mięso. Z surowego są soczyste i smaczne
Ale jak to? Surowe mięso jeść? ?? Czy to bezpieczne i zdrowe??
Przecież te pierożki później gotujesz, więc mięso nie jest surowe.
Pierożki z surowym mięsem ,to nic innego jak syberyjskie pielmieni. Mają nieco inny smak niż z mięsa gotowanego. Jadłam je przygotowane przez Rosjankę. Smakowały mi, ale reszcie rodziny niestety nie .
Zrobilam,i bardzo mi smakowaly teraz będę je robić częściej dzięki.
Bede
Je
Robic
CzestoDzieki
Mi bardzo smakowaly .super szybko się je robi dzięki
U mnie w domu od zawsze były pierogi z surowego mięsa i kapusty kiszonej z cebulką i ja innych nie robię ,wzystkim smakują są pyszne.
Zrobie dzisiaj ,mam nadzieje ,ze będą dobre .Lubie mieso mielone.
bardzo dobre pierożki polecam, ala
pierogi są super moje synowe były zachwycone pychotka
cieszę się, że smakowało 🙂
Witam
wlasnie robilam pierogi z truskawkami i zostalo mi ciasto. a musialam zrobic obiad dla syna na nastepny dzien. Ten farsz jest rewelacyjny . Dobrze ze ciasta bylo wiecej bo nie wiem czy wystarczylo by tych pierogow dla syna .
witam właśnie zamierzam je zrobić mam nadzieję że się nie rozczaruję mąż mnie namawia wyjścia nie mam :)) ale przepis ciekawy i łatwy więc co mi szkodzi 🙂
Żanciu i jak smakowały? 🙂
Pierogi pyszne,z surowego mielonego pierwszy raz.Ciasto zrobiłam takie jak zawsze-bez masła. Pierogi gotowałam 5 minut,ponieważ 1 partię gotowałam 9 i sie rozleciały. Beata
wlasni drugi rzut sie gotuje swietna alternatywa dla zabieganych,leniwych i bez maszynki:))) jestem laikiem w temacie pierogow a ciasto rewelacja,jesli chodzi o farsz kwestia odpowiednuego doprawienia;)) pozdrawiam i dziekuje za przepis;)
Super, na zdrówko!
cieszę się że smakuje:)
Tak mnie naszla ochota na pierozki robie jej pierwszy raz mam nadzieje ze beda pyszne ..Luska��
Udało się ? 🙂