Po długiej przerwie naszła mnie ochota na pierogi z mięsem. Nie lubię gotować mięsa, potem trzeba je jeszcze zmielić, więc szukam szybszych metod. Próbowałam już pierogów z mięsem mielonym podsmażanym, a teraz za sprawą mamy przygotowałam pierogi na bazie surowego mięsa, skorzystałam z porad podejrzanym u Margarytki. I wiecie co? Po pierwsze pierogi wyszły pyszne, o niebo lepsze niż z gotowanym mięsem, a po drugie ta metoda jest dużo szybsza.
Polecam Wam też:

Pierogi z surowym mięsem

przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

ciasto:
3 szklanki mąki
szklanka wrzącej wody
płaska łyżeczka soli
2 łyżki roztopionego masła
farsz:
500 g mięsa z łopatki (kupić całe lub poprosić o zmielenie)
2 cebule
2 ząbki czosnku
olej do smażenia
czerstwa bułka z mlekiem do namoczenia
3 łyżki kaszy manny
płaska łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
pół łyżeczki czubrycy zielonej (można pominąć)
łyżka majeranku
Cebulę i czosnek drobno posiekać i zeszklić na patelni z rozgrzanym olejem.
Czerstwą bułkę namoczyć w mleku.
Mięso zmielić, a jeśli kupione jest już zmielone to wymieszać od razu z namoczoną bułką (nie odciskać), cebulą i czosnkiem, kaszą manną i przyprawami.
Wyrobić na gładką masę.
Składniki na ciasto tzw. zaparzane włożyć do miski miksera z hakami albo wyrobić ręcznie gładkie, elastyczne ciasto (uważać, bo będzie gorące od wody).
Ciasto rozwałkować na blacie podsypanym mąką, wykrajać szklanką kółka – lekko je rozciągać na dłoni, nakładać farsz i zlepiać brzegi (próbowałam metody z nakładaniem farszu na ciasto, potem przykrywać drugim kawałkiem ciasta i wtedy wykrajać, ale zostaje puste powietrze w środku). 
W dużym garnku zagotować wodę z solą, wrzucić pierogi i gotować około 8 minut od wypłynięcia na wierzch.
Moje podałam z usmażoną cebulką.
Surowe pierogi można zamrozić.
Print Friendly and PDF
przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis
przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis
przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis
przepis na pierogi z mięsem, pierogi z mięsem przepis

30 Replies to “Pierogi z surowym mięsem”

  1. Kuchnia domowa Ani says: 27 listopada 2014 at 09:57

    Też je robiłam z przepisu Margarytki i polecam z czystym sercem!

  2. Nagroda says: 27 listopada 2014 at 11:48

    Przeczytałam i też mnie naszła ochota na pierogi 🙂

  3. Justyna Żak says: 27 listopada 2014 at 15:36

    tak jeszcze nie robiłam pierogów, zawsze najpierw smażyłam mięso:)

  4. Anonimowy says: 2 marca 2015 at 23:09

    Pyszne! Lubimy bardzo, już nie robię z mięsa ugotowanego.Ja robię przy pomocy pierożnicy, za jednym razem wychodzi 18 szt.

  5. Anonimowy says: 5 kwietnia 2015 at 05:02

    Zrobiłem nie polecam. Najgorsze jakie w życiu jadłem

    1. Dusia says: 5 kwietnia 2015 at 10:20

      Jakieś wyjaśnienie? Wierzyć mi się nie chce, bo to akurat sprawdzony przepis

    2. Karolina says: 14 października 2015 at 11:57

      Być może pan, któremu nie smakowały, nie ma talentu do robienia pierogów (bo mały talent, nie oszukujmy się, trzeba mieć ;)) lub wybranka serca nie za bardzo się postarała i wyszły byle jakie. Ja robię je już któryś raz, wychodzą najlepsze pod słońcem;) Pozdrawiam

    3. Dusia says: 14 października 2015 at 12:54

      bardzo miło mi to czytać, nam również bardzo smakują 🙂

    4. ela says: 14 stycznia 2016 at 14:36

      Uwielbiam pierogi i spróbowałam po raz pierwszy zrobić je z farszem z surowego miesa i niestety, mnie też to nie smakuje.

    5. Anonimowy says: 8 grudnia 2016 at 12:21

      farsz w swietnych kołdunach litewskich jest też surowy.A może pan jest tradycjonalistą i musi być przemielone gotowane mięso. Z surowego są soczyste i smaczne

  6. Anonimowy says: 24 października 2015 at 11:02

    Ale jak to? Surowe mięso jeść? ?? Czy to bezpieczne i zdrowe??

  7. Anonimowy says: 28 października 2015 at 09:06

    Przecież te pierożki później gotujesz, więc mięso nie jest surowe.

  8. Anonimowy says: 19 listopada 2015 at 02:40

    Pierożki z surowym mięsem ,to nic innego jak syberyjskie pielmieni. Mają nieco inny smak niż z mięsa gotowanego. Jadłam je przygotowane przez Rosjankę. Smakowały mi, ale reszcie rodziny niestety nie .

  9. Asia says: 24 listopada 2015 at 19:42

    Zrobilam,i bardzo mi smakowaly teraz będę je robić częściej dzięki.

    Bede
    Je
    Robic
    CzestoDzieki

  10. Asia says: 24 listopada 2015 at 19:49

    Mi bardzo smakowaly .super szybko się je robi dzięki

  11. Anonimowy says: 26 stycznia 2016 at 20:56

    U mnie w domu od zawsze były pierogi z surowego mięsa i kapusty kiszonej z cebulką i ja innych nie robię ,wzystkim smakują są pyszne.

  12. Anonimowy says: 31 stycznia 2016 at 12:34

    Zrobie dzisiaj ,mam nadzieje ,ze będą dobre .Lubie mieso mielone.

  13. Anonimowy says: 13 lutego 2016 at 05:20

    bardzo dobre pierożki polecam, ala

  14. Anonimowy says: 23 czerwca 2016 at 14:47

    pierogi są super moje synowe były zachwycone pychotka

    1. Dusia says: 26 czerwca 2016 at 08:08

      cieszę się, że smakowało 🙂

  15. Anonimowy says: 26 czerwca 2016 at 13:11

    Witam
    wlasnie robilam pierogi z truskawkami i zostalo mi ciasto. a musialam zrobic obiad dla syna na nastepny dzien. Ten farsz jest rewelacyjny . Dobrze ze ciasta bylo wiecej bo nie wiem czy wystarczylo by tych pierogow dla syna .

  16. Żancia says: 2 sierpnia 2016 at 09:22

    witam właśnie zamierzam je zrobić mam nadzieję że się nie rozczaruję mąż mnie namawia wyjścia nie mam :)) ale przepis ciekawy i łatwy więc co mi szkodzi 🙂

    1. Dusia says: 2 sierpnia 2016 at 19:52

      Żanciu i jak smakowały? 🙂

  17. Beata PODRAŻKA says: 5 sierpnia 2016 at 18:30

    Pierogi pyszne,z surowego mielonego pierwszy raz.Ciasto zrobiłam takie jak zawsze-bez masła. Pierogi gotowałam 5 minut,ponieważ 1 partię gotowałam 9 i sie rozleciały. Beata

  18. ir-minka says: 22 stycznia 2017 at 15:43

    wlasni drugi rzut sie gotuje swietna alternatywa dla zabieganych,leniwych i bez maszynki:))) jestem laikiem w temacie pierogow a ciasto rewelacja,jesli chodzi o farsz kwestia odpowiednuego doprawienia;)) pozdrawiam i dziekuje za przepis;)

    1. Dusia says: 23 stycznia 2017 at 20:23

      Super, na zdrówko!

  19. Dusia says: 23 stycznia 2017 at 20:22

    cieszę się że smakuje:)

  20. Anonimowy says: 6 marca 2018 at 10:52

    Tak mnie naszla ochota na pierozki robie jej pierwszy raz mam nadzieje ze beda pyszne ..Luska��

    1. Dusia says: 7 marca 2018 at 19:16

      Udało się ? 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.