24 lata.
Stuknęły.
Jest tort i ciacho.
Są konwalie, a bzy.
Rozkwitły.
Placek z rabarbarem
4 jajka
szklanka cukru + 2 łyżki
200 gram masła
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
cukier perlisty/cukier puder
Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować ze szklanką cukru na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać 2 łyżkami cukru (można dodać trochę cukru perlistego) i cynamonem.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Jeśli wolicie zdrowszą wersję to polecam pełnoziarnisty placek z rabarbarem – klik.
Teraz to naprawdę muszę kupić rabarbar! 😀
Ale pyszności 😉
100 lat !
Wszystkiego najwspanialszego Dusiu! Dużo słońca, uśmiechów i inspiracji każdego dnia 🙂
wszędzie jest rabarbar!!! wszędzie mnie kusicie by go w końcu spróbować, a ten placek! zawrót głowy 😀
Ah wszystkiego najlepszego Dusiu ! 🙂 mmm jeszcze w tym roku nie jadłam ciasta z rabarbarem 🙂
Wszystkiego Najlepszego z okazji 24 urodzin! 🙂
placek pewnie pyszny, a konwalie piękne !
100 lat!!! wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń !
sto lat! 🙂
Sto lat Dusiu! U mnie niedawno 23, prawie rówieśniczki 🙂
Placek wygląda na przepyszny… Kocham każdy wypiek z rabarbarem!
Wygląda pysznie i bardzo uroczo :>
Sto lat! Spełnienia marzeń i mnóstwo miłości! 🙂
ooo, co ja czytam! to najwsapanialszego Dusiu! mnóstwa szczęścia i tonę kulinarnych inspiracji!
Konwalie i bzy to najpiękniejsze połączenie jakie może być !
No i sto lat oczywiście 😀
Sto lat:)
Wypróbowałam przepis i jak na mój gust ciasto, chociaż wygląda fajnie, jest za tłuste. Niby puchate (na wygląd), ale ciężkie. Ale o gustach się nie dyskutuje:)
Jeszcze raz: wszystkiego dobrego.
Pysznościowy no i stóweczka.
O to widzę, że tylko ! 4 lata nas dzielą:)
kupiłem rabarbar i….., co z nim zrobić?
Już wiem dzięki DUSIU za inspirację 4
Będzie pycha.
Mam nadzieję, że podzielisz się ze mną zdjęciem 🙂
robiłam 🙂 wyszedł przepyszny!
czekam na zdjęcie kochana 🙂