24 lata.
Stuknęły.
Jest tort i ciacho.
Są konwalie, a bzy.
Rozkwitły.

Placek z rabarbarem

4 jajka
szklanka cukru + 2 łyżki
200 gram masła
2 szklanki mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łodygi rabarbaru
łyżeczka cynamonu
cukier perlisty/cukier puder
Masło roztopić i ostudzić.
Jajka zmiksować ze szklanką cukru na puszystą masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszać delikatnie łyżką.
Wlać ostudzone masło i wymieszać.
Ciasto wylać na blaszkę (30x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Rabarbar pokroić na małe kawałki i układać na cieście lekko dociskając.
Posypać 2 łyżkami cukru (można dodać trochę cukru perlistego) i cynamonem.
Piec 40-45 minut w temp. 170 st.C.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
placek z rabarbarem, proste ciasto z rabarbarem, łatwe ciasto z rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem
placek z rabarbarem, proste ciasto z rabarbarem, łatwe ciasto z rabarbarem, szybkie ciasto z rabarbarem
kowalie, dusiowa kuchnia
Jeśli wolicie zdrowszą wersję to polecam pełnoziarnisty placek z rabarbarem klik.

19 Replies to “Placek z rabarbarem”

  1. Lakarela says: 18 maja 2013 at 12:52

    Teraz to naprawdę muszę kupić rabarbar! 😀

  2. Kruszynka says: 18 maja 2013 at 13:38

    Ale pyszności 😉

    100 lat !

  3. Barbara Kaźmierczak says: 18 maja 2013 at 14:04

    Wszystkiego najwspanialszego Dusiu! Dużo słońca, uśmiechów i inspiracji każdego dnia 🙂

  4. Jey says: 18 maja 2013 at 14:16

    wszędzie jest rabarbar!!! wszędzie mnie kusicie by go w końcu spróbować, a ten placek! zawrót głowy 😀

  5. Elficzna says: 18 maja 2013 at 14:23

    Ah wszystkiego najlepszego Dusiu ! 🙂 mmm jeszcze w tym roku nie jadłam ciasta z rabarbarem 🙂

  6. Jagoda S says: 18 maja 2013 at 14:40

    Wszystkiego Najlepszego z okazji 24 urodzin! 🙂
    placek pewnie pyszny, a konwalie piękne !

  7. Bet says: 18 maja 2013 at 16:40

    100 lat!!! wszystkiego dobrego i spełnienia marzeń !

  8. Anonimowy says: 18 maja 2013 at 19:41

    Sto lat Dusiu! U mnie niedawno 23, prawie rówieśniczki 🙂

    Placek wygląda na przepyszny… Kocham każdy wypiek z rabarbarem!

  9. Kamciss says: 18 maja 2013 at 20:20

    Wygląda pysznie i bardzo uroczo :>

  10. Ania says: 18 maja 2013 at 21:08

    Sto lat! Spełnienia marzeń i mnóstwo miłości! 🙂

  11. blog okularnicy says: 19 maja 2013 at 22:42

    ooo, co ja czytam! to najwsapanialszego Dusiu! mnóstwa szczęścia i tonę kulinarnych inspiracji!

  12. claudia u says: 20 maja 2013 at 21:07

    Konwalie i bzy to najpiękniejsze połączenie jakie może być !
    No i sto lat oczywiście 😀

  13. Anonimowy says: 24 maja 2013 at 12:19

    Sto lat:)
    Wypróbowałam przepis i jak na mój gust ciasto, chociaż wygląda fajnie, jest za tłuste. Niby puchate (na wygląd), ale ciężkie. Ale o gustach się nie dyskutuje:)
    Jeszcze raz: wszystkiego dobrego.

  14. Olcik says: 25 maja 2013 at 17:47

    Pysznościowy no i stóweczka.
    O to widzę, że tylko ! 4 lata nas dzielą:)

  15. Anonimowy says: 30 maja 2013 at 07:59

    kupiłem rabarbar i….., co z nim zrobić?
    Już wiem dzięki DUSIU za inspirację 4
    Będzie pycha.

    1. Dusia says: 30 maja 2013 at 08:08

      Mam nadzieję, że podzielisz się ze mną zdjęciem 🙂

  16. MartynCia ^^ says: 4 czerwca 2013 at 05:36

    robiłam 🙂 wyszedł przepyszny!

    1. Dusia says: 4 czerwca 2013 at 08:29

      czekam na zdjęcie kochana 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.