Szybka przekąska, letni obiad, zdrowa kolacja? Placki z cukinii są idealne o każdej porze, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Zdecydowanie bardziej wolę placuszki z cukinii od placków ziemniaczanych, spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakują. Z cukinii zróbcie jeszcze:
Placki z cukinii
średniej wielkości cukinia
2 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana
natka pietruszki i koperek świeży
Odciąć końce cukinii, a jeśli cukinia ma twardą skórkę to ją obrać (jeśli jest młoda to można zostawić).
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odcisnąć by pozbyć się soków, a następnie połączyć z mąką i jajkiem.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą lekko rumiane – po około 2-3 minuty.
Odsączyć z tłuszczu na papierze.
Podawać ze śmietaną i ziołami – natką lub/i koperkiem.
Pychotki 🙂
Lubię takie placuszki. Piękne są i pyszne.
Moje placki się rozwalaly nie udaly mi się
może cukinia za dużo wody puściła, trzeba dobrze odsączyć