Szybka przekąska, letni obiad, zdrowa kolacja? Placki z cukinii są idealne o każdej porze, na zewnątrz chrupiące, a w środku mięciutkie. Zdecydowanie bardziej wolę placuszki z cukinii od placków ziemniaczanych, spróbujcie i dajcie znać, czy Wam smakują. Z cukinii zróbcie jeszcze:
Placki z cukinii
placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

średniej wielkości cukinia
2 łyżki mąki
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
śmietana
natka pietruszki i koperek świeży
Odciąć końce cukinii, a jeśli cukinia ma twardą skórkę to ją obrać (jeśli jest młoda to można zostawić). 
Zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Odcisnąć by pozbyć się soków, a następnie połączyć z mąką i jajkiem.
Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Smażyć na oleju z dwóch stron aż będą lekko rumiane – po około 2-3 minuty.
Odsączyć z tłuszczu na papierze.
Podawać ze śmietaną i ziołami – natką lub/i koperkiem.
placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

placuszki z cukinii, przepis na placki z cukinii, placki z cukinii przepis

4 Replies to “Placki z cukinii”

  1. Majana says: 25 sierpnia 2014 at 19:50

    Lubię takie placuszki. Piękne są i pyszne.

  2. Anonimowy says: 3 września 2016 at 14:42

    Moje placki się rozwalaly nie udaly mi się

    1. Dusia says: 3 września 2016 at 16:07

      może cukinia za dużo wody puściła, trzeba dobrze odsączyć

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.