image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Nie lubię.
Jesiennej pogody.
Placki ziemniaczane z cukinią
placki ziemniaczane z cukinia, placki ziemniaczane, przepis na placki z cukinią,

 6 średniej wielkości ziemniaków
cukinia średniej wielkości
jajko
5 łyżek mąki
cebula
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu
Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce albo posłużyć się robotem, który ma tarcze z dużymi oczkami do tarcia.
Cukinię zetrzeć ze skórką.
Dodać cebulę drobno pokrojoną, albo też ją zetrzeć.
Dodać jajko, mąkę i przyprawy – całość wymieszać.
Na rozgrzanej patelni wylewamy łyżką ciasto, formując placuszki.
Smażyć do zbrązowienia z obu stron.
placki ziemniaczane z cukinia, placki ziemniaczane, przepis na placki z cukinią,
Robot kuchenny, który testuje posiada specjalne tarcze do ścierania warzyw, które spisują się świetnie, bo nie zostawiają dużych kawałków warzyw niestartych. Prędkość jest zawrotna, dzięki czemu takie placki robi się raz dwa, a ja już nigdy nie połamię palca używając zwykłej tarki – tak, tak ciężki ze mnie przypadek:)

44 Replies to “Placki ziemniaczane z cukinia.”

  1. Amy says: 15 września 2012 at 09:45

    A ja lubię jesienną pogodę:). I takie placki również:)

  2. MakeCooking says: 15 września 2012 at 09:46

    Bardzo ciekawy pomysł z tą cukinią 🙂 Fajny robot, też by mi się taki przydał:)Ja też nie lubię ścierać ręcznie,zawsze ucierpią na tym moje paznokcie:p

  3. Anonimowy says: 15 września 2012 at 10:01

    O kurczę ,wygląda masakryczniepysznie! 😀
    Pzdr

  4. Kempek says: 15 września 2012 at 10:09

    Przepadam za plackami, ale najbardziej za takimi wyłącznie z ziemniaków 🙂

  5. Karolcia says: 15 września 2012 at 10:16

    Chyba bym skosztowała 🙂 Ja lubię jesień ale taka ciepła i złotą, a nie to co dziś jest za oknem :/

  6. B-e-a-utiful says: 15 września 2012 at 10:30

    zrobie na pewno bo kocham i cukinię i placki ziemniaczane 🙂

  7. GrowingUp says: 15 września 2012 at 10:40

    Zdecydowanie preferuję lato. Na droze brzydko to i ja mam zły humor …
    😉

  8. Ania says: 15 września 2012 at 10:45

    Uwielbiam takie placki! I z cukinią i bez 😀

  9. whiness says: 15 września 2012 at 10:46

    Zawsze jadłam tylko ziemniaczane, albo tylko z cukinią. Czas to połączyć 🙂

  10. Kamciss says: 15 września 2012 at 10:49

    Mmm bardzo pyszny i wartościowy posiłek 🙂

  11. blog okularnicy says: 15 września 2012 at 10:50

    ooo, no takich jeszcze nie jadłam!
    za jesienią również nie przepadam, ale jak jest złota polska, to uwielbiam i mam nadzieję, że jeszcze będzie nam dane się nią nacieszyć!
    A, fenomenalny nowy baner! FENOMENALNY!
    i jeśli mnie oko nie myli, to masz cudnie zrobione… oko 🙂
    pozdrawiam ciepło!
    Asia

    1. Dusia says: 15 września 2012 at 10:55

      Jak miło, że ktoś zauważył :* zgadza się oko kolorowe:)

    2. blog okularnicy says: 15 września 2012 at 11:02

      Kochana, u Ciebie zawsze są ciekawe banery i wpadają mi w oko 🙂
      jeśli możesz, to zdradź – oko kolorowe za pomocą cieni i czy eyeliner'ów? :*

    3. Dusia says: 15 września 2012 at 11:32

      Cienie inglota 🙂

  12. lekki brzusio says: 15 września 2012 at 10:52

    bardzo, bardzo zachęcające!

  13. goh. says: 15 września 2012 at 11:19

    Wyglądają bardzo smacznie 🙂

  14. Capacitier says: 15 września 2012 at 11:22

    Smakowicie wyglądają :).

  15. Becia says: 15 września 2012 at 11:30

    piękny nagłówek, a placki smakowite 🙂

  16. Madleine says: 15 września 2012 at 11:48

    apetyczne – chetnie bym takie zjadła 🙂

  17. Andźka says: 15 września 2012 at 12:05

    O, to coś dla mnie. Ziemniaczane uwielbiam, cukinię też. Robiłam placki tylko z cukinii ale są zbyt delikatne i mi się rozpadały 🙁 Zatem te są idealne!

  18. W Krainie Smaku says: 15 września 2012 at 12:11

    Bardzo ładnie się prezentują. Z czymś je podawałaś?

    1. Dusia says: 15 września 2012 at 12:14

      Kotleciki mielone z miętą i sosem tzatzyki 🙂 przepisy niedługo na blogu

  19. Weronika says: 15 września 2012 at 13:45

    Placki ziemniaczane lubię bardzo, jednak z dodatkiem cukinii to nie jadłam. 🙂 Pychota!

  20. Danusia says: 15 września 2012 at 15:02

    lubię bardzo! choć przewżnie cukinię trę na małych oczkach jak ziemniaki i wtedy placki są bardzo mięciutie, wrecz rozplywające się w ustach.

    a jesień lubię też, ale słoneczna i ciepłą 🙂

  21. Bee says: 15 września 2012 at 16:08

    Jaki świetny nowy nagłówek, genialne zdjęcia!

    A placki wyglądają smakowicie, następnym razem jak będę robić, koniecznie dodam cukinie 🙂

  22. anula says: 15 września 2012 at 16:52

    bardzo lubie takie placuszki, tylko przeraża mnie tarcie, niestety nie posiadam takiej maszyny, a szkoda

  23. Mała rzecz a cieszy says: 15 września 2012 at 16:57

    Też niedawno robiłam takie placki- pycha 🙂

  24. Kasia_h says: 15 września 2012 at 17:37

    Znam, bardzo lubie:)

  25. Magda says: 15 września 2012 at 19:20

    Witam, nominowałam Cię do nagrody Versatile Blogger Award http://www.kuchniokracja.hanami.pl/?p=930 Zapraszam do zabawy.

  26. Helen says: 15 września 2012 at 19:49

    Ja robię placki ziemniaczane albo z samej cukinii. Nie pomyślałam że te warzywa można połączyć. Jak fajnie byłoby mieć taki robot…

  27. Anonimowy says: 15 września 2012 at 21:53

    Mam identycznego robota w kuchni. Potwierdzam, takie placuszki robi się błyskawicznie 🙂

  28. Martyna Tarnawczyk says: 16 września 2012 at 07:58

    Do tego przepisuj moja mama dodaje jeszcze 1-2 starte marchewki.

  29. flusso says: 16 września 2012 at 09:17

    Ja też nie lubię, ale placki lubię 🙂

  30. Anna Denis says: 16 września 2012 at 10:25

    ja robię przeważnie z samej cukinii albo ziemniaczane, muszę kiedyś połączyć:)

  31. siankoo says: 17 września 2012 at 06:55

    takie placki jak najbardziej poproszę:)

  32. Madleine says: 17 września 2012 at 10:44

    P.S.mam ten sam robot 🙂

  33. Anonimowy says: 17 września 2012 at 20:46

    szkoda że nie ma opcji kup teraz… 😉

  34. Helka says: 18 września 2012 at 17:14

    Musze wypróbować 😉

  35. littleMissSissi says: 19 września 2012 at 17:28

    wlasnie sie smaza…jednego posmakowalam i czegos mi brakuje..nie wiem czy czosnku czy marchewki…hmmm…ale i tak sa niezle 🙂 Pozdrawiam

    1. Dusia says: 19 września 2012 at 17:30

      marchewka by się sprawdziła jak najbardziej

  36. Flavia de Luce says: 3 maja 2013 at 06:05

    ile z tej porcji wychodzi placków?

    1. Dusia says: 3 maja 2013 at 09:21

      zależy od wielkości, ale kilkanaście większych placuszków

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.