Poniżej znajdziecie przepis na bardzo proste ciasto z truskawkami – można użyć świeżych lub mrożonych bez potrzeby rozmrażania ich wcześniej. Tahina, czyli pasta sezamowa dodaje ciastu ciekawy, chałwowy posmak. Ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne do po południowej kawki. Na bazie tego przepisu polecam też:
Proste ciasto z truskawkami i tahiną
ciasto:
szklanka maślanki
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego (przepis)
pół szklanki oleju
dodatki:
opakowanie mrożonych truskawek (lub 400 g świeżych)
kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahiny
cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto po za kakao zmiksować w jednej misce.
Około 1/3 masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i zmiksować.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wylać ciasto kakaowe.
Potemh wyłożyć ciasto jasne.
Zrobić kilka sporych kleksów z pasty sezamowej.
Na wierzchu ułożyć truskawki (u mnie mrożone, bez rozmrażania).
Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
wygląda pysznie 🙂
śliczne zdjęcia!
zapraszam
Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym 🙂