Poniżej znajdziecie przepis na bardzo proste ciasto z truskawkami – można użyć świeżych lub mrożonych bez potrzeby rozmrażania ich wcześniej. Tahina, czyli pasta sezamowa dodaje ciastu ciekawy, chałwowy posmak. Ciasto jest wilgotne i po prostu pyszne do po południowej kawki. Na bazie tego przepisu polecam też:
Proste ciasto z truskawkami i tahiną
proste ciasto z truskawkami przepis, ciasto z truskawkami i tahiną, ciasto z truskawkami i chałwą, truskawki tahina ciasto, ciasto truskawki

ciasto:
 szklanka maślanki
szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżki kakao
3 jajka
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka cukru waniliowego (przepis)
pół szklanki oleju
dodatki:
opakowanie mrożonych truskawek (lub 400 g świeżych)
kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahiny
cukier puder
Wszystkie składniki na ciasto po za kakao zmiksować w jednej misce.
Około 1/3 masy przełożyć do innej miski, dodać do niej kakao i zmiksować.
Dużą prostokątną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na dno wylać ciasto kakaowe.
Potemh wyłożyć ciasto jasne.
Zrobić kilka sporych kleksów z pasty sezamowej.
Na wierzchu ułożyć truskawki (u mnie mrożone, bez rozmrażania).
Piec w temp. 170 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
proste ciasto z truskawkami przepis, ciasto z truskawkami i tahiną, ciasto z truskawkami i chałwą, truskawki tahina ciasto, ciasto truskawki

proste ciasto z truskawkami przepis, ciasto z truskawkami i tahiną, ciasto z truskawkami i chałwą, truskawki tahina ciasto, ciasto truskawki

proste ciasto z truskawkami przepis, ciasto z truskawkami i tahiną, ciasto z truskawkami i chałwą, truskawki tahina ciasto, ciasto truskawki

proste ciasto z truskawkami przepis, ciasto z truskawkami i tahiną, ciasto z truskawkami i chałwą, truskawki tahina ciasto, ciasto truskawki

2 Replies to “Proste ciasto z truskawkami i tahiną”

  1. marta | new yolk kitchen says: 1 maja 2015 at 15:24

    wygląda pysznie 🙂
    śliczne zdjęcia!
    zapraszam

  2. gin says: 2 maja 2015 at 09:29

    Ciekawe połączenie smaków, spróbowałabym 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.