Proste pomarańczowe ciasto

Ostatnim przepisem jaki zaserwuję Wam z okazji mojego Tygodnia Greckiego na blogu jest bardzo proste ciasto pomarańczowe. To ciasto przypomina mi wypijaną frappe w upale dni w kawiarni, do której jakże gościnni Grecy podają kawałeczek ciasta pachnącego pomarańczami – keik portokali tak dokładnie się je nazywa. Jest niezwykle wilgotne, pachnące pomarańczami, ale także aromatem oliwy (do tego ciasta użyłam najlepszej oliwy na świecie – przeczytajcie o niej tu). Jeżeli lubicie to sypnijcie do niego trochę cynamonu, bo w niektórych miejscach też pachniało korzennymi aromatami.

Greckie ciasto pomarańczowe

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • pół szklanki oliwy
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • skórka starta z dwóch pomarańczy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Dodać sok z pomarańczy, oliwę, jogurt i jajka – wymieszać rózgą. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą, a potem łyżką delikatnie wszystko połączyć. Ciasto wyłożyć do małej keksówki lub formy o średnicy 20 cm wysmarowanej oliwą i wysypaną bułka tartą. Piec w temp. 180 st.C. przez 50 minut do tzw. suchego patyczka.
καλή όρεξη [kali oreksi] – SMACZNEGO 🙂
Print Friendly and PDF