Takie pulpety chodziły mi po głowie już jakiś czas, bo kojarzą się z dzieciństwem i klasycznym sosem zagęszczonym mąką i kwaśną śmietaną. Ja przygotowałam je trochę po swojemu. Z mięsa mielonego warto zrobić:
Pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym
0,5 kg mięsa mielonego
jajko
cebula
sucha bułka (namoczona w mleku)
2 łyżki kaszy manny
mąka do obtoczenia
woda
sól, pieprz, zielona czubryca
300 ml śmietanki 30%
pęczek koperku
sól, pieprz do smaku
Do mięsa dodać pokrojoną cebulę, jajko, namoczoną bułkę, kaszę i przyprawy.
Formować pulpety, obtoczyć je w mące.
Do garnka wlać wodę, osolić ją, zagotować – po zagotowaniu włożyć pulpety i gotować je 20 minut na niewielkim ogniu.
W drugim rondlu zagotować śmietankę, dodać posiekany koperek, doprawić do smaku.
Gotowe pulpety wyjąć z wody, a na talerzu polać sosem śmietanowo-koperkowym.
Podawać z ziemniakami lub makaronem.
Witam cię autorko bloga. Bardzo mi się spodobał twój przepis szczególnie ten sos do pulpecików fantastyczna sprawa. Twój mąż to musi być naprawdę szczęśliwy człowiek, że ma tak gotującą kobietę lub chłopak. Naprawdę fantastycznie to wsszystko wygląda pozdrawiam i życzę dalszych tak udanych przepisów.