Pyszny i wilgotny piernik marchewkowy z kremem i konfiturą

Jak dobrze wiecie, jestem fanką prostych i szybkich przepisów, dlatego hitem na blogu są miękkie pierniczki zaraz po pieczeniu, które możecie zrobić nawet w Wigilię i będą wyśmienite. Kilka dni temu przygotowałam nietypowy piernik marchewkowy, który okazał się totalnym hitem. Możecie go tylko oblać polewą lub w wersji trudniejszej przełożyć jeszcze kremem.



Ten piernik marchewkowy wyszedł mi naprawdę mistrzowsko! Nakarmiłam nim chyba kilkanaście osób i na wszystkich buziach był rozanielony uśmiech. Piernik jest naprawdę sam w sobie pyszny i wilgotny, dzięki startej marchewce. Jeśli jednak macie ochotę to przełóżcie go kremem, wtedy zyskacie wybitny piernik jak z najlepszych cukierni.

Piernik marchewkowy z kremem i konfiturą

piernik marchewkowy

składniki na piernik:

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej na średnich oczkach marchewki
  • łyżka kakao
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej

składniki na krem grysikowy:

  • szklanka mleka
  • 4 łyżki płaskie kaszy manny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła w temp. pokojowej

składniki na polewę czekoladową:

  • 100 g masła lub margaryny
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2-4 łyżek mleka

dodatkowo:

  • 3-4 łyżki gęstej konfitury pigwowej lub powideł śliwkowych
  • cukrowa posypka

Jak zrobić piernik marchewkowy?

Jajka z olejem i cukrem zmiksować na jasną masę przez około 5 minut. Dodać starte marchewki i miksować dalej. W międzyczasie połączyć składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę korzenną i kakao. Zmniejszyć obroty miksera i dodać suche składniki i mieszać aż się wszystko ładnie połączy.

Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto. Piec w temp. 180 st.C. przez 65 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu zostawić do ostudzenia.

Jeżeli chcecie przekładać piernik kremem, to jest to odpowiednia pora na jego przygotowanie, bo krem też trzeba ostudzić.

Masa grysikowa (można pominąć ten krok i przejść do samej polewy)

Mleko z cukrem podgrzać w garnku, gdy zawrze dodać kaszę i mieszać energicznie aż masa zgęstnieje. Zostawić do ostudzenia do temp. pokojowej. W misce zmiksować masło na puch i łyżka po łyżce dodawać masę z kaszą do masła aż powstania masa grysikowa.

Kiedy piernik i masa grysikowa jest wystudzona to przeciąć ciasto na 3 części. Pierwszą, czyli dolną część piernika smarujemy konfiturą pigwową lub powidłami śliwkowymi (im gęstsza tym lepiej) i przykrywamy 2 częścią ciasta. Teraz nakładamy masę grysikową i przykrywamy górę piernikiem. Wstawiamy do lodówki i przygotowujemy teraz polewę.

Polewa czekoladowa przepis

Masło lub margarynę (ja lubię polewę na margarynie, nie czuję zbytniej różnicy, a może to smak mojego dzieciństwa?) rozpuścić w garnku, dodać cukier puder, kakao i stopniowo łyżka po łyżce dodawać mleko. Mieszać trzepaczką do uzyskania gładkiej konsystencji i podgrzać, nie musi zawrzeć. Chwilę zostawić do ostudzenia, a potem wyjąć piernik z lodówki i polać go polewą czekoladową. Z wierzchu można ozdobić posypkami cukrowymi. Piernik marchewkowy smakuje wybitnie na drugi dzień!

piernik marchewkowy

piernik marchewkowy

piernik marchewkowy

Zobacz też na inne świąteczne przepisy: