Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Warto przygotować ukochanej osobie takie pyszności z samego rana. Podaję Wam prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży, bo takie lubię najbardziej. Na Kaszubach mówią na nie ruchanki i przygotowywane są raczej na drożdżach. Czy może być coś lepszego niż racuszki z jabłkami? 🙂
Racuchy (bez drożdży)
jajko
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka / 1 duże jabłko
olej do smażenia
cukier puder
Jajko zmiksować z cukrem na jasną masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wlać mleko.
Całość porządnie zmiksować, dodać plasterki jabłek (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor.
Podawać posypane cukrem pudrem.
Wczoraj robiłam podobne…
Ale wolę jednak drożdże zamiast proszku do pieczenia. Cierpki smak proszku wyczuję w każdym cieście ;/
Uwielbiam takie pulchne! 🙂
placuszki bardzo fajne, robiłam dla dzieci kilka razy, cierpki smak proszku można zniwelować cukrem waniliowym :), który daję do naleśników, ciast, ciasteczek oraz racuchów na drożdżach.
pozdrawiam Marta