Kolejny smak dzieciństwa – racuchy z jabłkami. Swoje przygotowuję bez drożdży, bo przede wszystkim szybciej, ale takie też mi bardziej smakują. To są najlepsze placki z jabłkami, ciężko nie sięgnąć po kolejnego… Jeśli lubicie połączenie placków i jabłek to powinny się Wam też spodobać pancakes z prażonymi jabłkami oraz jabłka w cieście.
Racuchy z jabłkami (bez drożdży)
szklanka mąki
szklanka mleka
2 jajka
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
duże jabłko
olej
cukier puder
Mąkę, mleko, jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz proszek do pieczenia zmiksować.
Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki.
Na patelni rozgrzać olej.
Zanurzać plasterki jabłek w cieście i kłaść na rozgrzany olej, smażyć z dwóch stron aż będą złociste.
Odłożyć na papier do odsączenia z tłuszczu, potem przełożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Z przepisu wychodzi około 15 sztuk placuszków.
smaczne:)
Smak dzieciństwa 🙂
Pysznie bardzo! Bez drożdży, ciekawe : )
Też robię podobne czasem. Mniam, mniam 🙂
tak, smak dzieciństwa, lubię:)
Z dzieciństwem mi się kojarzą takie racuchy 🙂
super wyszły placki…