image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Puszyste racuchy to idealny pomysł na słodkie śniadanie. Warto przygotować ukochanej osobie takie pyszności z samego rana. Podaję Wam prosty przepis na puszyste racuchy bez drożdży, bo takie lubię najbardziej. Na Kaszubach mówią na nie ruchanki i przygotowywane są raczej na drożdżach. Czy może być coś lepszego niż racuszki z jabłkami? 🙂
Racuchy (bez drożdży)
racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

jajko
3 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1 i 3/4 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 małe jabłka / 1 duże jabłko
olej do smażenia
cukier puder 
Jajko zmiksować z cukrem na jasną masę.
Dodać przesianą mąkę z proszkiem i wlać mleko.
Całość porządnie zmiksować, dodać plasterki jabłek (obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych) i wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor. 
Podawać posypane cukrem pudrem.
racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

racuchy przepis, racuszki, racuszki przepis, racuchy bez drożdży

3 Replies to “Racuchy”

  1. Angelika K. says: 28 września 2014 at 12:41

    Wczoraj robiłam podobne…
    Ale wolę jednak drożdże zamiast proszku do pieczenia. Cierpki smak proszku wyczuję w każdym cieście ;/

  2. Natalie says: 28 września 2014 at 17:37

    Uwielbiam takie pulchne! 🙂

  3. Anonimowy says: 20 października 2016 at 08:34

    placuszki bardzo fajne, robiłam dla dzieci kilka razy, cierpki smak proszku można zniwelować cukrem waniliowym :), który daję do naleśników, ciast, ciasteczek oraz racuchów na drożdżach.
    pozdrawiam Marta

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.