Dla moich cudownych Rodziców przygotowuję zawsze specjalne słodkości. Jako, że Mama uwielbia serniki, a ja robię je w zasadzie tylko dla Niej to przygotowałam obłędnie pyszny chałwowy sernik, ale nie byle jaki, bo na zdrowym jaglanym spodzie i ze śliwkami. Sernik rozpływał się w ustach. Z kremowych, mazistych serników polecam:
Sernik chałwowy ze śliwkami na jaglanym spodzie
inspiracja, inspiracja
1 kg sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki (nieubita)
250 g chałwy (rozkruszonej)
6-10 śliwek
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki (nieubita)
250 g chałwy (rozkruszonej)
6-10 śliwek
spód:
szklanka kaszy jaglanej
jajko
3 łyżki cukru waniliowego + 2 łyżki miodu
szklanka kaszy jaglanej
jajko
3 łyżki cukru waniliowego + 2 łyżki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej
3 łyżki mąki kukurydzianej
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie ugotować na wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Wystudzoną wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie kaszą jaglaną.
Piec 15 minut w temp. 180 st.C i wystudzić.
Ser utrzeć z cukrem, a potem dodać resztę składników (oprócz śliwek).
Masę serową wylać na jaglany spód.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (w razie przypiekania się góry położyć na wierzchu formy folię aluminiową) w kąpieli wodnej (na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wodą od początku nagrzewania piekarnika).
czym można zastąpić mąkę kukurydzianą?
mąką ziemniaczaną
Musiał smakować niebiańsko! 🙂