Dla moich cudownych Rodziców przygotowuję zawsze specjalne słodkości. Jako, że Mama uwielbia serniki, a ja robię je w zasadzie tylko dla Niej to przygotowałam obłędnie pyszny chałwowy sernik, ale nie byle jaki, bo na zdrowym jaglanym spodzie i ze śliwkami. Sernik rozpływał się w ustach. Z kremowych, mazistych serników polecam:

Sernik chałwowy ze śliwkami na jaglanym spodzie
inspiracjainspiracja

sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis


masa:

1 kg sera wiaderkowego
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
200 ml śmietany kremówki (nieubita)
250 g chałwy (rozkruszonej)
6-10 śliwek

spód:
szklanka kaszy jaglanej
jajko
3 łyżki cukru waniliowego + 2 łyżki miodu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki kukurydzianej

Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, a następnie ugotować na wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
Wystudzoną wymieszać z pozostałymi składnikami.
Dno tortownicy o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie kaszą jaglaną.
Piec 15 minut w temp. 180 st.C i wystudzić.
Ser utrzeć z cukrem, a potem dodać resztę składników (oprócz śliwek).
Masę serową wylać na jaglany spód.
Na wierzchu ułożyć połówki śliwek.
Piec w temp. 180 st.C. przez 70-80 minut (w razie przypiekania się góry położyć na wierzchu formy folię aluminiową) w kąpieli wodnej (na dolnej półce ustawić naczynie żaroodporne z wodą od początku nagrzewania piekarnika).

sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis
sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis
sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis
sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis
sernik chałwowy, sernik ze śliwkami, sernik chałwa, sernik na jaglanym spodzie, sernik przepis

3 Replies to “Sernik chałwowy ze śliwkami”

  1. Anonimowy says: 11 października 2015 at 09:01

    czym można zastąpić mąkę kukurydzianą?

    1. Dusia says: 11 października 2015 at 09:33

      mąką ziemniaczaną

  2. gin says: 12 października 2015 at 19:34

    Musiał smakować niebiańsko! 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.