image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Kiedy po raz pierwszy zrobiłam seromakowiec to wszystkim smakował, bo połączył zwolenników makowców i serników. W te święta postanowiłam to ciasto nieco urozmaicić przygotowując ciemny, cynamonowy spód, dodając wiśnie z konfitury, a wierzch polewając domową polewę czekoladową. Ciasto rozpływało się w ustach :). Bałam się, że szybko zniknie, dlatego kroiłam z jeszcze ciepłą polewą :). 
Seromakowiec z wiśniami na cynamonowym spodzie
seromakowiec, seromak, seromakowiec z wiśniami, seromak z wiśniami, seromak z wiśniami przepis

ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
jajko
pół kostki masła (100 gram)
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki kakao
masa twarogowa:
1 kg sera z wiaderka
pół kostki masła
5 jajek
2 łyżki budyniu waniliowego
szklanka cukru pudru
łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
0,8 kg gotowej masy makowej
jajko
konfitura z całymi wiśniami/mrożone wiśnie/świeże wiśnie
polewa:
2 łyżki mleka
3 łyżki cukru
2 łyżki kakao
50 g masła
Spód ciasto kruche:
Do mąki, kakao i cynamonu dodać pokrojone na kawałki masło i rozcierać między palcami.
Dodać cukier i jajko, zagnieść kruche ciasto.
Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa twarogowa:
Białka oddzielić od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę.
Dodać masło i dalej miksować.
Stopniowo po 1 łyżce dodawać twaróg, ciągle miksując.
W między czasie wsypać budyń i wlać ekstrakt waniliowy.
Ubić białka na puszystą pianę, dodawać stopniowo do twarogu i już łyżką delikatnie wymieszać.
Wyjąć ciasto kruche, rozwałkować na długość blaszki (duża prostokątna).
Na ciasto kruche wyłożyć masę makową wymieszaną z jajkiem.
Teraz z konfitury wyjąć wisienki i porozkładać – dałam wisienki z małego słoiczka, można zastąpić mrożonymi wiśniami (bez rozmrażania), a w sezonie użyć świeżych wydrylowanych wiśni.
Teraz wyłożyć masę twarogową.
Piec w temp. 180 st. C przez 60 – 70 minut.
Jak zacznie się rumienić ciasto z góry to należy przykryć je folią aluminiową.
 Zostawić ciasto w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia.
Kiedy ciasto jest ostudzone przygotować polewę podgrzewając wszystkie składniki w rondelku.
Płynną polewę wylać na ciasto.
Print Friendly and PDF

6 Replies to “Seromakowiec z wiśniami”

  1. Karmel-itka. says: 26 grudnia 2013 at 13:45

    moje ulubione świąteczne ciasto! łączy te wypieki, które lubię najbardziej.

  2. Majana says: 26 grudnia 2013 at 15:42

    Z wiśniami jeszcze go nie robiłam. Najwyższy czas 😉

  3. Paulina Kwiatkowska says: 26 grudnia 2013 at 18:28

    Ale pyszne musiało być 😉 Ja jadłam zwykły seromakowiec, jednak ten dodatek wiśni i cynamonu musiał zdecydowanie podkreślić jego wyjątkowy smak 😉

  4. gin says: 26 grudnia 2013 at 22:58

    Wygląda fantastycznie, zdecydowanie świąteczne ciasto 🙂

  5. Jula G. says: 27 grudnia 2013 at 11:28

    połączenie dwóch pysznych ciast. uwielbiam!

  6. Kulinarny Zenit says: 28 grudnia 2013 at 11:27

    Mamusia do mnie zadzwoniła i zapytała jak ma wpisać w googlach takie ciasto które jest i sernikiem i makowcem, a ja taki kurde bloger niby kulinarny i powiedziałam "mamuś wpisz ciasto z serem i makiem", a tu proszę taka fajna nazwa, szkoda że już jest po świętach bo podesłałabym jej Twój przepis pewnie o coś takiego jej chodziło 🙂

    Pozdrawiam Cię Dusiu cieplutko i przy okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.