Wczoraj był najpiękniejszy wieczór mojego życia – kolacja w restauracji z Ukochanym, kolorowe drinki, spacer na molo, zero wiatru, spokojne morze i My. Romantyczna muzyka na żywo, ogromny bukiet czerwonych kwiatów i kilka pięknych i ważnych słów – i oto jesteśmy zaręczeni 🙂 Niespodzianka niesamowita, emocje ogromne i szybsze bicie serca aż do dzisiaj 🙂 
Na szybko dzielę się z Wami przepisem na śledzie po włosku z suszonymi pomidorami, gdzie wykorzystałam produkty ze sklepu hurtownia-oliwy. Mam dla Was rabat 25% na zakupy w sklepie – na hasło „DusiowaKuchnia” – rabat nie obejmuje produktów już przecenionych.
Śledzie z suszonymi pomidorami

3-4 filety śledziowe tzw. matiasy
kilka suszonych pomidorów (klik)
czerwona cebula
oliwa (klik)
łyżka zalewy z suszonych pomidorów
łyżeczka octu z białego wina
suszona bazylia
kolorowy pieprz
Filety śledziowe namoczyć wcześniej w wodzie, jeśli są bardzo słone.
Odsączone z wody pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w piórka, a suszone pomidory na paseczki.
Śledzie, cebulę i suszone pomidory wrzucić do miseczki.
Zalać oliwą, zalewą z suszonych pomidorów, dodać ocet i suszoną bazylię.
Doprawić kolorowym pieprzem.
Śledzie można włożyć do lodówki i zjeść już po dwóch godzinach, ale najlepsze są po 2 dniach – wtedy śledzie wrzucić do słoika, zakręcić i trzymać w lodówce.

8 Replies to “Śledzie z suszonymi pomidorami”

  1. Karmel-itka. says: 22 grudnia 2013 at 18:59

    gratuluję Ci z całego serca!
    a śledziki fajne, nie łączyłam nigdy z pomidorami suszonymi.

  2. Magda says: 22 grudnia 2013 at 19:23

    Suszone pomidory zawsze się sprawdzają. Gratulacje i Wesołych Świąt!

  3. Hurtownia-Oliwy.pl says: 22 grudnia 2013 at 19:28

    Gratulujemy z całego serca 🙂

  4. attea atea says: 22 grudnia 2013 at 22:37

    Dusiu,nie znamy sie osobiście ale czytuję Cię regularnie,ponieważ tak jak Ty kocham gotowanie.Bardzo chciałam Ci serdecznie z całego serca pogratulować i życzyć wielu wzruszeń i radości z bycia we dwoje!!!.A tak przy okazji,jutro będę robić śledziki z borówkami,według Twojego przepisu:)Wpadnij czasami do mnie,choć u mnie ostatnio więcej dekorowania niz gotowania!!!A pierścionek masz niesamowity!!!Twój narzeczony ma dobry gust!!!

  5. Joanna S says: 23 grudnia 2013 at 06:26

    Gratulację Kochana, ale masz piękny prezent na święta:)

  6. Shabbyeat says: 23 grudnia 2013 at 07:15

    gratulacje! Będziesz miała w tym roku najpiękniejsze Święta 🙂

  7. Marzena says: 23 grudnia 2013 at 07:56

    Gratulacje z okazji zaręczyn. A śledziki – super!:-)

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.