Wydaje mi się, że sezon letni już za nami. W Trójmieście codziennie wieje zimny wiatr, a temperatura spada, choć jeszcze czasem słońce próbuje się przebić przez chmury. Sezon grillowy niby też już minął, a ja proponuję zrobić szaszłyki  z marynowanego schabu w piekarniku na trochę grecki sposób. 
Greckie szaszłyki ze schabu, papryki i pieczarek

500 g schabu
2 czerwone papryki
2 papryki zielone
2 duże cebule
pół opakowania pieczarek
jogurt naturalny
greckie przyprawy do mięsa (oregano, kolendra, papryka, tymianek)
sól 
oliwa
Schab pokroić na w miarę równą kostkę, a następnie włożyć do jogurtu wymieszanego z przyprawami i zostawić na min. godzinę.
Papryki pokroić w kostkę, a cebulę w krążki.
Patyczki do szaszłyków namoczyć w zimnej wodzie na min. 30 minut.
Po tym czasie nabijać na patyczki mięso, paprykę, cebulę i pieczarki. 
Szaszłyki przed pieczeniem można skropić oliwą i posypać dodatkowo przyprawami.
Wyłożyć je na papier do pieczenia i piec przez około 30 minut w temp. 200 st. 
W połowie czasu dobrze jest przekręcić szaszłyki na drugą stronę. 
Polecam podawać z oryginalnym greckim tzatzyki – niedługo podam przepis.

2 Replies to “Szaszłyki ze schabu po grecku”

  1. Ruda says: 16 września 2017 at 09:37

    Ale pyszności 😀

  2. beata says: 16 września 2017 at 19:57

    Wow, dawno saszłyków nie jadłam – super przepis, w tym tygodnie robię!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.