image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Dzisiaj wieczorem.
Kończy się konkurs.
Link{tutaj}.

Szaszłyki klasyczne
0,5kg piersi z kurczaka
papryka
2 cebule
ok.300g pieczarek
ulubiona przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
opcjonalnie:
sos czosnkowy z miodem (do kupienia aledobre.pl)
Mięso pokroić w kostkę.
Wymieszać z przyprawami.
Paprykę pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę w krążki grube, albo trójkąty.
Jeżeli pieczarki są większe to przekroić.
Patyczki do szaszłyków namaczamy w wodzie 30min. przed nabijaniem składników.
Następnie nabijać naprzemiennie mięso, paprykę, cebulę i pieczarki.
Smażyć na grillu, na patelni grillowej lub piec w 180st. przez ok.30min.
Jako maniak czosnku jadłam z sosem czosnkowym z miodem, który wygląda tak:
Jest to bardzo słodki, miodowy sos o ciemnej barwie z wyraźną nutą czosnku. Idealny do dań grillowanych, jako sos czy marynata.

26 Replies to “Szaszłyki klasyczne.”

  1. kruszyna says: 22 maja 2012 at 13:29

    Uwielbiam grillowane szaszłyki! Są takie nieskomplikowane, a wyglądają i smakują świetnie 🙂

  2. Natalia says: 22 maja 2012 at 13:43

    Dlatego lubię sezon grillowy 🙂

  3. Paulina says: 22 maja 2012 at 13:57

    Jaka ciekawa propozycja. A poza sezonem grillowym do piekarnika!

  4. mopswkuchni says: 22 maja 2012 at 14:42

    Ten sosik mnie bardzo zainteresował. Szaszłyczki pierwsza klasa! Bardzo proszę o oznaczenie przepisu zgodnie z zasadami akcji Grill 2012, wówczas zaakceptuję 🙂 Pozdrawiam Ania

  5. Amber says: 22 maja 2012 at 14:56

    Śliczne szaszłyki!
    A sos czosnkowy z miodem używam nie tylko do grillowania.

  6. Brenia says: 22 maja 2012 at 15:26

    Robię identyczne szaszłyki, takie są najlepsze 🙂

  7. Kasia says: 22 maja 2012 at 15:29

    Pyszne, mam ochotę na grilla 😉

  8. blog okularnicy says: 22 maja 2012 at 15:37

    Klasyczne najlepsze 🙂

  9. Emcia Pichci! says: 22 maja 2012 at 17:04

    wyglądają wyśmienicie! a ten sos… mmm!

  10. AnnaA-G says: 22 maja 2012 at 17:05

    Właśnie te klasyczne najlepsze!:) oj zjadłabym:)

  11. asia_2105 says: 22 maja 2012 at 17:48

    ajjjj! aż ślinka cieknie ;p

  12. Nemi says: 22 maja 2012 at 18:49

    O, nie wiedziałam że jest sos czosnkowy z miodem! Zaintrygowałaś mnie:)

  13. Karolka says: 22 maja 2012 at 19:17

    Moje podstawowe składniki do szaszłyków:) papryka, pieczarki, cebula i mięcho:) ale fajnie smakuje też w tym zestawieniu cukinia:)

  14. lutka40 says: 22 maja 2012 at 19:31

    Szaszłyczki wyglądają pysznie .

  15. Barbara says: 22 maja 2012 at 19:49

    Grillowe jedzonko 😀 Mimo, że dla mojego brzuszka trochę za ciężkie, to lubię zjeść.

  16. pasjonatka says: 22 maja 2012 at 21:46

    czasami robie takie na patelni grillowej ;

  17. Marta Sokołowska says: 22 maja 2012 at 23:10

    uwielbiam ten sos 😀 a szaszłyki wyglądają apetycznie! 🙂

  18. Madame Edith says: 23 maja 2012 at 04:32

    Bardzo lubię sos BBQ, ale bez wyraźnej nuty czosnku. Do kurczaka jest wprost idealny!

    Z pozdrowieniami,
    Edith

  19. Majana says: 23 maja 2012 at 04:52

    Szaszłyki są pyszne 🙂 Lubię z grilla, mniam:)

  20. Kamila says: 23 maja 2012 at 06:08

    Pysznie, fajnie z tym sosem 🙂

  21. Beatrice says: 23 maja 2012 at 11:26

    Szaszłyczki są rewelacyjne! Idealny pomysł na obiad 🙂

  22. Luna says: 24 maja 2012 at 06:45

    Wczoraj też takie jadłam, tylko były jeszcze z bananem – pychota 🙂

  23. Anonimowy says: 5 grudnia 2012 at 15:40

    dzisiaj zrobilam !! pyszne wyszly:)

  24. Anonimowy says: 2 maja 2013 at 21:53

    Już takie jadłam;-) Super przepis,zwłaszcza że prostota bywa najlepsza
    M.Z.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.