image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Swoje kulinarne podboje zaczęła od pieczenia tart, nie były idealne, ale mam do nich sentyment.
Proponuję Wam także:

Tarta z kremem panna cotta, borówkami i jadalnymi kwiatami

tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami

ciasto:
1,5 szklanki mąki krupczatki
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
125 g masła
jajko
łyżka zimnej wody (ewentualnie)
 
krem panna cotta:
300 ml śmietanki kremówki 30%
50 ml mleka
3-4 łyżeczki żelatyny
pół szklanki cukru pudru
3 łyżki cukru waniliowego (przepis)
 szklanka borówek amerykańskich, jadalne kwiaty
Rozpocząć od przygotowania ciasta, przesiać do miski mąkę z cukrem pudrem i solą.
Dodać pokrojone w kawałkach masło i rozcierać palcami dłoni z mąką.
Czynność powtarzać aż powstanie jakby kruszonka.
Zrobić wgłębienie w cieście, wbić jajko i zagniatać nożem suchą masę do środka.
Zagnieść ciasto, powinno być miękkie, ale nie klejące-jeśli jest za sypkie dodaj jeszcze zimnej wody.
Na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na placek, owinąć folią i wstawić do zamrażalnika na 20 minut.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm.
Nawinąć ciasto na wałek i przenieść na formę do pieczenia, docisnąć dna i brzegów, zabrać ewentualny nadmiar ciasta.
Na ciasto nałożyć papier do pieczenia i obciążyć fasolą albo starymi monetami, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 15 minut.
Po tym czasie zdjąć obciążenie i dopiekać tartę jeszcze 10 minut.
Zostawić do ostygnięcia.
Przygotowanie kremu rozpocząć od podgrzania mleka, do którego dodać żelatynę i wymieszać by się rozpuściła.
Śmietankę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym przelać do garnuszka, dodać mleko z żelatyną i chwilę podgrzewać (ma być tylko letnie – nie gotować!).
Zostawić masę do wystudzenia.
Kiedy zarówno tarta, jak i krem jest wystudzony, należy krem przelać do tarty (najlepiej wyjąć ją wcześniej z formy i przełożyć na talerz) i wstawić do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
Kiedy krem jest jeszcze miękki, ale nie całkowicie stężony dodać na wierzch borówki.
Przed podaniem udekorować kwiatami jadalnymi.

tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami
tarta z kremem panna cotta, tarta z borówkami, tarta z kremem i borówkami, przepis na tartę, tarta z kremem panna cotta i borówkami

20 Replies to “Tarta z kremem panna cotta”

  1. BERY says: 21 sierpnia 2013 at 09:58

    jak zwykle sama pychota! a znasz jakis przepis na białkowe batoniki ,lub proteinowe?

    1. Dusia says: 21 sierpnia 2013 at 10:06

      Niestety nie ma nic sprawdzonego.

  2. asieja says: 21 sierpnia 2013 at 10:01

    Dusia, tarta jest piękna!:-)

  3. Maggie says: 21 sierpnia 2013 at 10:57

    Alez pieknie wyglada! Nawet te kwiaty az sie prosza, zeby je zjesc 🙂

  4. Smaczny kąsek says: 21 sierpnia 2013 at 11:13

    Piękna ta Twoja tarta! Taka wakacyjna, kwitnąca 🙂

  5. Evitaa says: 21 sierpnia 2013 at 11:19

    Kolorowo i smakowicie 🙂

  6. Aniczka says: 21 sierpnia 2013 at 11:45

    Tarty i borówki to hit sezonu. U mnie na blogu podobne klimaty 😉

  7. teenager ;) says: 21 sierpnia 2013 at 12:05

    wygląda kwitnąco, pychota ! pomysłowa i smaczna 😉

  8. burczymiwbrzuchu says: 21 sierpnia 2013 at 16:53

    Dusia, tarta jest piękna 🙂
    Tosia.

  9. Monia says: 21 sierpnia 2013 at 17:47

    Jeszcze nigdy nie robiłam tarty:). Twoja wygląda pięknie:)

    1. Dusia says: 21 sierpnia 2013 at 17:49

      Może teraz się właśnie skusisz? 🙂

  10. Monia says: 21 sierpnia 2013 at 17:47

    Jeszcze nigdy nie robiłam tarty:). Twoja wygląda bardzo apetycznie:)

  11. Karolina says: 21 sierpnia 2013 at 18:08

    Wygląda świetnie 🙂

  12. Majana says: 21 sierpnia 2013 at 19:35

    Piękna tarta, piękne zdjęcia. I nagłówek blogu śliczny. 🙂

  13. Kamciss says: 21 sierpnia 2013 at 20:21

    Bardzo smakowita 🙂

  14. Antenka says: 22 sierpnia 2013 at 08:10

    istne niebo w gębie:) cudna tarta!

  15. Monica says: 22 sierpnia 2013 at 10:19

    Prezentuje się obłędnie z tymi kwiatami nasturcji!

  16. Magda111 says: 28 sierpnia 2013 at 19:12

    tarta obłędna 😉 ciekawa jestem jak smakują takie kwiaty;)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.