W ramach akcji #cookforukraine przedstawiam Wam kolejny przepis z kuchni ukraińskiej. Tym razem świetny pomysł na śniadanie na słodko, czyli syrniki placuszki twarogowe.
Koniecznie zerknijcie na poprzedni przepis z kuchni ukraińskiej:
Ukraińskie placuszki twarogowe – syrniki

składniki na syrniki:
- 250 g twarogu półtłustego
 - jajko
 - łyżka cukru
 - łyżeczka cukru waniliowego
 - 3 łyżki mąki pszennej
 
olej do smażenia
do podania: cukier puder, konfitura, śmietana, ulubione owoce, mięta
Jak zrobić ukraińskie placuszki?
Twaróg w misce rozgnieść widelcem. Dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i mąkę. Całość wymieszać. W dłoniach formować placuszki i smażyć je na rozgranym oleju z dwóch stron aż się mocno zrumienią. Po zdjęciu z patelni odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać posypane cukrem pudrem z kleksem śmietany, konfiturą i owocami.


