właściwości lecznicze miodów
image_pdfPDFimage_printWydrukuj

Miód to jeden z najstarszych i naturalnych leków na wiele dolegliwości. Byłam dosyć zaskoczona kiedy na moim Instagramie zapytałam Was czy wiecie, że każdy rodzaj miodu pomaga na inne dolegliwości i większość odpowiedziała, że o tym nie wie, dlatego przychodzę z wyjaśnieniami :).

właściowości miodu akacjowego

Rodzaje i właściwości miodów

moje ulubione od wielu lat miody z Pasieki Pucer (

Każdy miód zawiera wiele dobroczynnych składników mineralnych oraz ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Każdy rodzaj miodu smakuje też nieco inaczej. Wybierzcie dla siebie najbardziej odpowiedni pod względem smaku i schorzeń lub kupcie komuś na prezent (tu jest mój poradnik prezentowy).

Miód lipowy

Miód lipowy to jeden z moich ulubionych ze względu na smak o silnym zapachu lipy. Jest też chyba najbardziej popularny, bo charakteryzuje się wysoką aktywnością antybiotyczną, dlatego zasłynął z leczenia przeziębień czy grypy. Ma działanie przeciwgorączkowe i wykrztuśne, ale sprawdza się też przy bezsenności.

Do kupienia tu – klik.

Miód akacjowy

Miód akacjowy jest bardzo łagodny i bardzo słodki, dlatego chętnie wybierany jest przez dzieci. Zawiera dużo fruktozy, dlatego potrafi przez kilka miesięcy pozostać w płynnej postaci. Zalecany jest dla diabetyków. Wspomaga leczenie schorzeń żołądka i jelit oraz zaburzeń trawienia. Polecany jest przy nadmiernym wysiłku psychicznym lub fizycznym, bo szybko dostarcza energii, a w ten sposób doskonale odżywia mięśnie czy komórki ciała.

Pasieka Pucer w swojej ofercie ma boskie miody akacjowe z poziomkami, malinami czy wiśniami, które są idealne do deserów, herbaty czy muesli. Kwaskowatość owoców świetnie równoważy dużą słodkość miodu akacjowego. Natomiast miód akacjowy z płatkami róży to prawdziwy eliksir szczęścia, bo działa pozytywnie na serce, przeciwstarzeniowo oraz przeciwdepresyjnie.

Do kupienia tutaj – są idealne na prezent!

Miód wielokwiatowy

Ma łagodny smak i zapach wiosennych kwiatów, bo uzyskiwany jest z różnego rodzaju upraw. Stosuje się go przy katarze siennym i alergiach, bo osoby po kuracji tym miodem łatwiej znoszą wiosenne alergie na pyłki. Polecany jest też przy przeziębieniach oraz schorzeniach serca i wątroby. Kupicie go tu.

Miód gryczany

Ma ciemny kolor i bardzo intensywny zapach oraz smak kwiatu gryki, przyznam szczerze, że nie przepadam za nim, chociaż kiedy jest w postaci płynnej to dla mnie jest o wiele bardziej przyjemniejszy. W smaku jest ostry i jakby korzenny. Jest jednak bardzo zdrowy – ze względu na dużą zawartość żelaza i magnezu polecany jest przy anemii, kruchości naczyń krwionośnych i nerwicy serca czy żołądka. Ma dużą zawartość rutyny odpowiedzialną za właściwości odmładzające. Sprzyja zrostowi kości po złamaniach. Polecany jest przy nadciśnieniu i miażdżycy.

W sklepie jest tu.

Miód spadziowy

Dla mnie to prawdziwy rarytas, bardzo lubię jego konsystencję, jest taka aksamitna, gładka, musicie spróbować. Nie jest też bardzo mocno słodki, ale spadziowy ze spadzi iglastej ma żywiczny aromat. To podobno król miodów. Działa wykrztuśnie, wpływa dobrze na układ krwionośny, polecany jest przy obniżonej odporności. Kupicie go tu.

Miód rzepakowy

Miód rzepakowy ma jasny kolor i przypomina smalec, w naturze jest bardzo twardy. Pasieka Pucer ma w swojej ofercie miód kremowany, który powstaje podczas cyklicznego mieszania bez obróbki cieplnej. W ten sposób otrzymujecie aksamitny, gładki miód idealny do smarowania. Miód rzepakowy łagodzi schorzenia wątrobowe i stany zapalne dróg żółciowych, usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego. Pomaga w walce z zgagą, wspomaga terapię choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz poprawia funkcjonowanie układu moczowego. Ma do tego działanie odtruwające oraz oczyszcza i ochrania tkanki na zewnątrz np. przy poparzeniach i ropnych wydzielinach.

Do kupienia tutaj w wersji kremowanej z dodatkami.

Miód wrzosowy

Przez małą liczbę wrzosowisk w Polsce trudny jest do pozyskania. Pachnie wrzosem, jest nieco gorzkawy, w stanie płynnym ma ciemną, rubinową barwę. Znalazł zastosowanie w chorobach nerek np. przy kamicy i profilaktycznie przy prostacie, przy stanach zapalnych i zakażeniach w jamie ustnej i gardła oraz przy stanach zapalanych żołądka i jelit.

Szukajcie go tu w sezonie letnim.

Pamiętajcie o tym aby nie dodawać miodu do gorących potraw i napojów, bo powyżej 40 st. C. miód traci swoje właściwości. Nie lekceważmy swojego zdrowia i dostarczajmy mu zdrowych produktów takich jak właśnie miód. Jak widzicie każdy rodzaj miodu ma wiele zalet, dlatego warto zainwestować w kupno miodu zamiast tabletek na choroby, a przecież on jest taki słodki i pyszny :).

Wpis przygotowałam we współpracy z Pasieką Pucer – o miodach z tej pasieki pisałam Wam już w 2013 roku TU! To moje ulubione miody!

Zobacz moje przepisy z użyciem miodu:

4 Replies to “Właściwości lecznicze miodów”

  1. Ola says: 22 marca 2019 at 13:37

    Najbardziej smakuje mi lipowy i spadziowy, a wrzosowego i gryczanego jeszcze nie smakowałam 🙂

    1. Dusia says: 28 marca 2019 at 08:51

      to mamy podobne smaki 🙂

  2. Hanna says: 23 marca 2019 at 21:19

    Uwielbiam miodek

    1. Dusia says: 28 marca 2019 at 08:50

      to tak jak my 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.