image_pdfPDFimage_printWydrukuj
W mojej kuchni pojawił się na jesień nowy pomocnik. Po raz pierwszy miałam okazję testować i używać blender kielichowy. Blender kielichowy Amica BTK 5011 IN to stylowe urządzenie, które jest bardzo proste w obsłudze. Jeżeli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o nim to zapraszam do rozwinięcia wpisu – pod przepisem znajdziecie mini recenzję.
Na jesienną niepogodę przygotowałam zielony koktajl na bazie szpinaku, który bogaty jest w witaminę C, potas, magnez, żelazo i antyoksydanty. Banany mają wysoki indeks glikemiczny, ale są też skarbnicą potasu oraz łagodzą stany zapalne błony śluzowej żołądka. Pamiętajcie aby dostarczać sobie teraz witaminy i mikroelementy aby nie dać się chorobom :).

Zielony koktajl – szpinak z bananem

pół paczki listków młodego szpinaku
3-4 banany
500 ml zimnego mleka (można zastąpić wodą)
sok z połowy cytryny
opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i zmiksować.
Najlepiej wypić od razu, ale na drugi dzień również się nadaje.

Kilka informacji o blenderze Amica BTK5011:
– cena ok. 230 zł
– moc 800 W
szklany dzban o pojemności 1.5 litra odporny na zarysowania
– ostrza ze stali nierdzewnej
– obudowa ze stali szlachetnej + podświetlenie led
płynna regulacja prędkości od 1 do 10 i funkcja pulse
– miarka w pokrywie blendera
– możliwość mycia w zmywarce
– długość przewodu 1 m.
Ponadto wytypowałam kilka dodatkowych zalet, które przyszły mi na myśl podczas użytkowania sprzętu.
Zalety:
– bardzo estetyczny wygląd
– miksowanie produktów zimnych, gorących zup, a także kruszenie lodu
– łatwy montaż (wystarczy dzban postawić na podstawie i gotowe, nie trzeba nic przekręcać)
– funkcja zabezpieczenia przed przegrzaniem.
Co można by poprawić?
– przydałby się tamper (ubijacz)
– uważam, że światełko LED powinno włączać się w momencie podłączenia do prądu blendera, a nie dopiero po przejściu do fazy miksowania
– blender posiada funkcję awaryjnego wyłączenia, ale producent w instrukcji zaleca miksować przez max. 2 minuty.

Podsumowując muszę napisać, że jest to bardzo dobry w stosunku ceny do jakości blender kielichowy, który sprawdzi się jako pomocnik w kuchni. Z jego pomocą można szybko przygotować koktajle owocowe i warzywne (choć nie są one idealnie gładkie), pasty i pesto ziołowe (którego przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale efekt mnie zadowolił), domowe mleko roślinne, mrożoną kawę, zmiksować zupę na krem czy zrobić masło orzechowe.

pesto pietruszkowe
ciasteczkowa kawa mrożona
domowe mleko kokosowe
domowe masło orzechowe
domowe masło orzechowe – trochę się przy nim napracowałam, nie wyszło idealnie gładkie, ale może potrzebowało czasu jeszcze

smoothie banan ananas
Co Wy byście przygotowali w takim blenderze? 🙂

2 Replies to “Zielony koktajl + test blendera kielichowego Amica BTK5011 IN”

  1. Katarzynka says: 5 października 2017 at 13:43

    Ja mój blender kielichowy używam już dłuższy czas i rzeczywiście to prawdziwa rewolucja w kuchni 🙂 Osobiście jednak wybrałam trochę lepszy, firmy ronic, posiada większą moc więc nie mam obaw, czy zrobi mi masło orzechowe itd. W każdym razie to naprawdę dobra decyzja, bo mając taki blender życie kuchenne jest znacznie prostsze!

    1. Dusia says: 5 października 2017 at 15:20

      Dokładnie, fajnie się przekonać czy sprzęt w ogóle nam się sprawdzi i zacząć od tańszego 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.