Zupa krem z pieczarek to świetna alternatywa do mojej ulubionej tradycyjnej grzybowej. W okresie zwiększonych zachorowań polecam Wam szczególnie również zupę krem czosnkową i krem z cebuli.
Zupa krem z pieczarek
500 g pieczarek
duża cebula
2 łyżki masła + łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta tymianki
pół szklanki śmietany 30%
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
Cebulę i pieczarki posiekać w plasterki.
Rozgrzać masło i olej, podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki.
Smażyć aż odparuje większość wody (odłożyć 2-3 łyżki pieczarek do dekoracji).
Wrzucić grzyby z cebulą do rosołu, zagotować, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, tymiankiem, wlać śmietankę zagotować.
Podawać ozdobione usmażonymi grzybami, można też dodać makaron.
uwielbiam 🙂
Uwielbiam takie proste i smaczne przepisy!
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂