Bardzo prosta, a sycąca i rozgrzewająca zupa krem z cebuli. Warto sięgnąć także po te przepisy:
Zupa krem z cebuli
4-5 dużych cebul
2-3 łyżki oleju
szczypta brązowego cukru
ziemniak
1 litr wody lub wywaru warzywnego
łyżeczka tymianku
łyżka pieprzu naturalnego
łyżeczka pieprzu ziołowego
szczypta gałki muszkatołowej
pół kajzerki
do podania: grzanki, natka pietruszki
Cebule posiekać w piórka, ziemniaka w drobną kostkę.
W rondlu rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać szczyptę brązowego cukru, chwilę karmelizować.
Dodać ziemniaka, zalać wodę lub wywarem i dosypać przyprawy.
Gotować około 15 minut do miękkości ziemniaka.
Dodać kajzerkę, zmiksować przy użyciu blendera – ewentualnie doprawić do smaku.
Patrząc po ilości wpisów na blogach kulinarnych gdzie spotkałem zupę cebulową stwierdzam, że mamy jakiś niepisany sezon na nią 🙂 A ja jak na złość jeszcze jej nie jadłem bo myślałem kiedyś, ze jest skomplikowana i jakoś ją tak szerokim łukiem zawsze obchodziłem 🙂 Ale teraz to już chyba przeznaczenie i wyraźny znak, że mam jej wreszcie skosztować 😛
A ja ją właśnie zrobiłam, super przepis – dziękuję! 🙂 Na początku nie rozumiałam, po co ten ziemniak, ale dodał zupie fajnej kremowej konsystencji.
W taką zimną noc gorąca zupa krem z cebuli … To Jest TO!
super łatwy przepis 😀 zobaczymy co powie mój chłopak na tą zupkę xd
Czy to nie błąd aby dodać aż całą łyżkę pieprzu? 🙂
nie, można dawkować – dodać najpierw mniej, ale proszę pamiętać, że karmelizowana cebula dodaje słodyczy
Czy można dodać trochę białego wina?
pewnie, proszę próbować i dać znać jak smakowało 🙂
A nie będzie po niej wzdęć? Cebulę bardzo lubię i spróbowałabym chętnie takiej zupy, ale jednak się trochę obawiam rewolucji…
Dodaj kminku wtedy i powinno być ok 🙂
Ten przepis jest na ile porcji ?
wychodzi około 1,5 litra zupy