image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Zupa krem z pieczarek to świetna alternatywa do mojej ulubionej tradycyjnej grzybowej. W okresie zwiększonych zachorowań polecam Wam szczególnie również zupę krem czosnkową i krem z cebuli
Zupa krem z pieczarek
zupa z pieczarek, krem z pieczarek

500 g pieczarek
duża cebula
2 łyżki masła + łyżka oleju
sól, pieprz, szczypta tymianki
pół szklanki śmietany 30%
500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
Cebulę i pieczarki posiekać w plasterki. 
Rozgrzać masło i olej, podsmażyć cebulę, a następnie dodać pieczarki.
Smażyć aż odparuje większość wody (odłożyć 2-3 łyżki pieczarek do dekoracji).
Wrzucić grzyby z cebulą do rosołu, zagotować, a następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem, tymiankiem, wlać śmietankę zagotować.
Podawać ozdobione usmażonymi grzybami, można też dodać makaron. 

Print Friendly and PDF

3 Replies to “Zupa krem z pieczarek”

  1. Anka says: 1 marca 2016 at 12:23

    Uwielbiam takie proste i smaczne przepisy!

  2. Arkadiusz says: 21 października 2016 at 08:08

    Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.