image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Prosta zupa kukurydziana, którą przygotowałam z przepisu z książki. Osobiście wolę bardziej zupę krem z kukurydzy po tajsku, jednak ta wersja jest mniej wymagająca i mniej kosztowna.
Zupa kukurydziana
„Mała wielka uczta” P. Stępień 
zupa krem z kukurydzy

300 g kukurydzy z puszki
cebula
łyżka oleju
5 dużych ziemniaków
1,5 l wywaru warzywnego
łyżeczka ostrej papryki
łyżeczka słodkiej papryki
pół łyżeczki kurkumy
szczypta gałki muszkatołowej
100 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
szczypta nitek szafranu
Na oleju w rondlu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę.
Zalać ją bulionem, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować aż będą miękkie.
Dodać kukurydzę odsączoną z zalewy oraz przyprawy i gotować jeszcze 5 minut.
Zmiksować przy użyciu blendera, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Wlać śmietankę i zagotować.
Podawać z nitkami szafranu i szczypiorkiem.
zupa krem z kukurydzy

One Reply to “Zupa kukurydziana”

  1. Marcin says: 31 lipca 2015 at 23:55

    Muszę zrobić , bo przepis w miare łatwy 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.