Największy kulinarny festiwal Restaurant Week lada moment się rozpocznie i potrwa od 17 do 31 października. Jesienna edycja to aż 31 restauracji do poznania i rozkoszowania się specjalnie dobranym menu na tę okazję w cenie 49 zł. Wreszcie pojawiły się nowe, ale obiecujące restauracje. Pełna lista trójmiejskich miejsc jest tu. Gdzie warto pójść na Restaurant Week w Trójmieście? Poniżej znajdziecie moje pewniaki!
Trójmiasto Restaurant Week – gdzie warto pójść?
Co to jest Restaurant Week?
Na początku wyjaśnię (bo może ktoś jakimś cudem jeszcze nie wie) czym jest Restaurant Week – to największy kulinarny festiwal odbywający się w największych miastach w Polsce. Wybrane restauracje przygotowują specjalne 3-daniowe menu z tej okazji. Do wyboru są zawsze dwa sety- z reguły jeden jest mięsny, a drugi wegetariański. Cena jest stała – 49 zł. Rezerwacji możecie dokonać tylko poprzez stronę
restaurantweek.pl. Rezerwacja jest na dany dzień i godzinę. Masz tylko albo aż 90 minut aby rozkoszować się jedzeniem. Po tym czasie Twój stolik będzie czekał na następnego gościa.
Dlaczego warto wybrać się na Restaurant Week? Dlaczego warto wykupić festiwalowe menu? To doskonała okazja do poznania nowego miejsca. W atrakcyjnej cenie zjesz 3-daniowy obiad. Możesz wybrać się też do ulubionej restauracji i posmakować, co szef kuchni specjalnie na tę okazję przygotował. Ja właśnie z reguły trafiam do swoich ulubieńców, ale zawsze też staram się odwiedzić coś nowego.
Gdzie warto zjeść podczas Restaurant Week?
SOPOT
To restauracja, w której zachwyci Was wysoka estetyka podawanych dań oraz ich doskonały smak. Restaurant Week to doskonała okazja by poznać restaurację reprezentującą tak wysoki poziom. Schab, kapusta, palona cebula, ziemniak to jedno z dań – na pewno zaskoczycie się pozytywnie. Menu festiwalowe z 2017 tu –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Starannie dobrane smaki, perfekcja w przygotowaniu, często wiele zaskoczeń i profesjonalna obsługa. Tak najkrócej mogłabym opisać Polskie Smaki Cafe, które uwielbiam. I desery, które zawsze są tu kropką nad i. Śledź z musem z buraka, kluseczki dyniowe czy sernik cynamonowo-miodowy mmm… Moja relacja festiwalowa tu:
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Bardzo instagramowe, zachwycające wnętrze z wybitną kuchnią na produktach wysokiej jakości. Łosoś z miso na przystawkę lub modna zupa pho, a na danie główne kurczak z polentą lub zapiekany dorsz. Moja recenzja restauracji tu –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
GDYNIA
Stylowe wnętrze, takie, że musisz zrobić zdjęcie oraz perfekcyjna i nowoczesna kuchnia w najpiękniejszym wydaniu. To jedne z tych miejsc, które totalnie zaskoczyło mnie i Pawła wegetariańskim menu. Smażony jarmuż z grillowanym tofu w sosie teriyaki to na pewno będzie coś ekstra! Jak było podczas wiosennej edycji –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Włoska kuchnia w dobrym wydaniu? Proszę bardzo! Cozzi to najlepszy wybór. Ravioli z mięsem dzika, filet z dorsza na risotto i cynamonowa panna cotta to tylko część dań dostępnych dla Was. W wiosennej edycji bardzo dobrze nas nakarmili –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Greckie smaki odnajdziecie w Zante. Czekają tu na Was m.in. pierożki z ciasta filo, chrupiące rybki i grecki wrap. Menu festiwalowe w poprzedniej edycji tu –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Hiszpańska uczta dla zmysłów? Mała, kameralna, z sympatycznym właścicielem restauracji, w której poznacie hiszpańskie dania w bardzo dobrym wydaniu. Krem z dyni, kurczak w sosie daktylowym i mus czekoladowy brzmi dobrze. Ostatnio się tu porządnie najedliśmy –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
GDAŃSK
Restauracja i winiarnia w klimatycznej piwnicy ratusza miejskiego. Miejsce idealne na romantyczną kolację przy kieliszku wina. Marynowane opieńki, stek wołowy lub z kalafiora i dyniowe brulle, brzmi kusząco? Recenzja restauracji –
zobacz.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Restauracja hotelowa z profesjonalną obsługą i nowoczesną kuchnią polską – wiem, wiem, że boicie się restauracji hotelowych, ale teraz podczas festiwalu za stałą cenę możecie ją sprawdzić na spokojnie. Polędwica z dorsza z borowikiem, gruszka gotowana w cydrze – to musi być pyszne.
Moja recenzja restauracji tu.
Wyświetl ten post na Instagramie.
Obserwuj mnie na Instagramie, bo jako Ambasadorka Restaurant Week już na dniach wybiorę się na tasting i przedpremierowo pokażę Wam menu festiwalowe jednej z gdańskich restauracji.
__________________________________________________________________________
Podobne
super blog