Zacznę od tego, że niesamowicie cieszy mnie Wasza aktywność w konkursie, a w tym konkretnym przerosła moje oczekiwania. Dostałam 109 zdjęć do konkursu! Cała galeria konkursowa znajduje się na fanpagu (tutaj). Dziękuję za każde zgłoszenie!

Bardzo ciężko było mi wybrać 3 najlepsze zdjęcia, ale w końcu stanęło na tych poniżej, które są niezwykle soczyste i kolorowe :)

I miejsce
autorką jest Diana Kowalczyk

II miejsce
autorka to Agata Brzana

III miejsce
autorstwa Katarzyny Kozioł


Ogromne gratulacje dla Was dziewczyny!!! 
Czekam na dane (adres+tel.) do wysyłki nagród.

Sponsorem nagród jest Premium Rosa.


Dzisiaj chciałabym Was zaprosić na nowy cykl na moim blogu, a mianowicie "Pożeraczka książek", w którym przeczytać będzie można recenzje kulinarnych książek oczywiście opatrzone zdjęciami. Będzie to moja, subiektywna opinia, dzięki której będziecie mogli dowiedzieć się, co warto dokupić do swojej biblioteczki, albo komuś sprezentować.

"Wypieki"
autor: Anneka Manning
Wydawnictwo: Świat Książki
190 stron




Książka "Wypieki" należy do serii Klasa Mistrzów, a ja już wiem, że będę musiała mieć wszystkie książki z tej serii. Chwytając kulinarną książkę w ręce, pierwsze na co zwracam uwagę to fotografie. W tej książce znajdziemy piękne i bardzo apetyczne fotografie autorstwa Alan Benson. Każdy przepis opatrzony jest jednym głównym i dużym zdjęciem, ale także 3 mniejszymi pokazującymi krok po kroku jak wykonać dany przepis. To jest ogromnie mocny plus już na sam początek.




Książka skierowana jest zarówno do początkujących w kwestii wypieków, ale również tych zaawansowanych - w skrócie: każdy znajdzie coś dla siebie. 
Książkę rozpoczyna krótki wstęp, a zaraz za nim obszerny rozdział "Podstawowe informacje", w którym omówione jest wyposażenia kuchni, fachowe terminy , techniki wyrabiania ciasta oraz przedstawiono przygotowywanie podstawowych rodzajów ciast krok po kroku, jak np.na ciasto kruche, francuskie, filo czy parzone.


Następnie znajdziemy przepisy z kategorii:
Pieczywo - różne rodzaje
Chlebki i bułki z dodatkami
Szybkie wypieki
Ciasta i ciastka z nadzieniem
Tarty. 
Przepisów jest naprawdę bardzo dużo, zrozumiale napisane i warte przygotowania. Sama skusiłam się na przygotowanie jabłkowych odwracanek (przepis) oraz tarty cytrynowej (przepis) i wyszły doskonale. Poniżej zdjęcia z książki oraz mojego wykonania.




Książka zakończona jest tabelą przeliczeń oraz wygodnym indeksem.
W mojej opinii to jedna z lepszych książek, jaka trafiła w mojej ręce - prawdziwa księga wypieków. Zarówno klasycznych, jak i bardziej wymyślnych. Słodkie i słone, szybkie i te wymagające czasu. Wydawałoby się, że taka cudowna książka musi kosztować fortunę, a jednak cena jest bardzo dobra, wręcz  niska jak na tak dobrą książkę - ok. 40 zł.
Polecam wszystkim "Wypieki" A. Manning.

Książkę dostałam na urodziny bloga, dzięki uprzejmości firmy Weltbild.











Kolorowe sny.
Wirujące myśli.
Huśtawka emocji.

Odwrócone ciasto z czerwonymi pomarańczami
ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami
135 gram mąki
90 gram mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
6 jajek
270 gram cukru
240 ml oleju
6 łyżek soku z cytryny i pomarańczy
skórka z cytryny
szczypta soli
3 czerwone pomarańcze
2 łyżki cukru perlistego lub trzcinowego

Oddzielić białka od żółtek.
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.
Stopniowo miksując dolewać olej.
Dodać sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę z cytryny.
Mąki wymieszać z proszkiem, a następnie całość dodawać do miksowanej masy.
W innej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
Pianę delikatnie łyżką lub łopatką stopniowo dodawać do ciasta.
Tortownicę o średnicy 22 cm. wysmarować tłuszczem i posypać mąką.
Obrane pomarańcze pokroić w plasterki i wyłożyć na dno tortownicy.
Przelać na owoce ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 160 st.C przez około 45 minut - po 35 minutach sprawdzać drewnianym patyczkiem czy jest gotowe.
Ostudzone ciasto przełożyć "do góry nogami" na paterę.
ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami



ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

ciasto z pomarańczami, ciasto z czerwonymi pomarańczami, odwrócone ciasto z pomarańczami

Mocniejsze bicie.
Serca nie z zakochania.
Nerwy, nerwy, nerwy.
Sałatka a'la cesarska
miks sałat
pierś z kurczaka
sól, zioła
pieczywo na grzanki
olej
ser cheddar

sos:
łyżka majonezu
łyżka śmietany
ząbek czosnku
szczypta cukru, sól, pieprz, bazylia

Pierś pokroić na małe kawałki, obtoczyć je w soli i ulubionych ziołach.
Smażyć na grillowej patelni aż będzie w środku białe, na zewnątrz rumiane.
Umytą sałatę przełożyć do miski.
Przygotować sos: wymieszać majonez, śmietanę, przeciśnięty ząbek czosnku.
Dodać cukier, sól, pieprz i bazylię.
Pieczywo pokroić w kosteczkę i zrumienić na rozgrzanym oleju.
Ser pokroić w kostkę.
Do sałaty wrzucić mięso, ser, grzanki oraz polać sosem czosnkowym.

Przesilenie.
Wiosenne.
Wzdycham.
Ciasteczka z płatków orkiszowych
ciasteczka z płatków owsianych, ciasteczka z płatków orkiszowych
pół kostki margaryny
szklanka cukru
8 łyżek mleka
4 łyżki kakao
ok. 2 szklanki płatków jęczmiennych

Wszystkie składniki oprócz płatków wrzucić do garnka i podgrzewając mieszać aż masa się rozpuści.
Zdjąć z palnika, dodać płatki i wymieszać.
Łyżką formować placuszki, kłaść na papier do pieczenia i wstawić do lodówki, aby zastygły.

Poczułam.
Ciepły, wiosenny.
Wiaterek.

Makaron w sosie gorgonzola 
makaron w sosie gorgonzola, makaron z gorgonzolą, makaron w sosie z gorgonzolą

makaron penne
100 gram sera gorgonzola
pół szklanki śmietanki 30%
rozmaryn

Makaron ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu.
Śmietankę wlać na patelnię i dodać pokruszony ser gorgonzola.
Gdy się rozpuści dodać kilka listków rozmarynu.
Wrzucić na patelnię makaron i wymieszać w sosie.
makaron w sosie gorgonzola, makaron z gorgonzolą, makaron w sosie z gorgonzolą

makaron w sosie gorgonzola, makaron z gorgonzolą, makaron w sosie z gorgonzolą

Sezon start.
12 km. Rolki.
Z Gdańska.
Do Sopotu.
Kurczak duszony z cukinią i porem
pierś z kurczaka
sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka
cukinia
por
olej

Pierś z kurczaka pokroić na małe kawałki.
Obtoczyć w soli, pieprzy, ziołach prowansalskich i papryce słodkiej.
Wstawić do lodówki na godzinę.
Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju, aż będzie rumiane.
Cukinię pokroić w plasterki, pora w półplasterki, doprawić warzywa solą i smażyć na oleju aż zmiękną.
Do warzyw dodać łyżkę sosu sojowego oraz usmażonego kurczaka.
Przykryć pokrywką i chwilę dusić razem.

Fabryka Frytek
Warszawa Śródmieście
ul. Złota 3


Belgijskie frytki mają miano najlepszych na świecie, dlatego koniecznie musiałam ich spróbować. Lokalizacji lokalu dla mnie (przyjezdnej turystki) jest całkiem dobra. W Fabryce Frytek jest ogromny rodzaj frytek, w tym typowe belgijskie, ale także łódeczki, księżyce czy spiralki .
Jeżeli chodzi o ceny, to mała porcja 200 gramowa kosztuje 5 zł, średnia (400gram) 9zł, a duża (600gram) 12zł - czyli standardowe.
Razem z koleżanką zamówiłyśmy dwie średnie porcje, frytki belgijskie (duże, grube, chrupiące na zewnątrz i miękkie wewnątrz) oraz spiralki (delikatnie doprawione zakręcone frytki). Osobiście wolę te drugie, jednak opcja chrupiąca na całej długości jest dla mnie lepsza :)

Dużym plusem jest ogromny wybór sosów, a dobrym rozwiązaniem podział w menu na sosy delikatne, średnie i ostre - ułatwia to wybór. My wybrałyśmy najpopularniejszy belgijski sos do frytek, czyli andaluzyjski, na bazie pomidorów i musztardy z delikatnymi przyprawami, smaczny, ale bez większej rewelacji dla mnie. Natomiast brazylijski (sos na bazie pomidorów z dodatkiem anansa) bardzo mi smakował. Następnym razem może skuszę się na coś bardziej pikantnego ;)
Oprócz frytek dostaniemy hamburgera, krążki cebulowe czy gofry belgijskie. Jak tylko przyjadę do Warszawy nie odpuszczę sobie odwiedzenia tego punktu ponownie i Wam polecam. Jedyny minus to dosyć małe wnętrze, ale przecież frytki można jeść po drodze :)

Słodkie poranki.

Placuszki z bananami 
placuszki z bananami, placki z bananami, przepis na placuszki z bananami
szklanka mąki
jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki wody gazowanej
łyżka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
banan
olej

Mąkę, jajko, mleko, wodę, cukier i cukier waniliowy wymieszać dokładnie.
Banana pokroić w cienkie plasterki i dodać do masy.
Smażyć na oleju z dwóch stron na złotawy kolor.

Ten piękny półmisek widoczny na zdjęciach pochodzi ze sklepu Artistsworkshop, znajdziecie tam inne przepiękne kuchenne i nie tylko akcesoria. Ja jestem oczarowana, również niskimi cenami :)
placuszki z bananami, placki z bananami, przepis na placuszki z bananami

placuszki z bananami, placki z bananami, przepis na placuszki z bananami

placuszki z bananami, placki z bananami, przepis na placuszki z bananami

Dzień.
Czekolady.

Czekoladki z galaretką
czekoladki z galaretką, pralinki z galaretką,
mleczna czekolada
galaretka
300 ml wrzącej wody

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Przy użyciu silikonowego pędzelka dokładnie wypełniać zagłębienia w silikonowych foremkach na pralinki lub kostki lodu.
Włożyć do lodówki na jakiś czas, aby czekolada zastygła.
Powtórzyć wypełnianie czekoladą i wstawić ponownie do lodówki.
Galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzącej wody i ostudzić.
Przestudzoną galaretką, tężejącą wlewać do zagłębień z czekoladą.
Wstawić do lodówki i czekać aż stężeje.
Teraz pralinki są gotowe, wystarczy lekko wycisnąć je z foremek, ale można też "zakleić" dno czekoladek ponownie nakładając roztopioną czekoladę - nie będzie to łatwe, bo do galaretki czekolada może się nie chcieć przykleić.
czekoladki z galaretką, pralinki z galaretką,

czekoladki z galaretką, pralinki z galaretką,