Ciasta ze śliwkami to chyba jedne z pyszniejszych ciast – uwielbiam je pod każdą postacią:
Jogurtowe ciasto ze śliwkami
5 jajek
szklanka cukru
margaryna 250 g
2 szklanki mąki pszennej
szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jogurt naturalny 200 ml
około 15 sztuk śliwek
duża szczypta cynamonu
Margarynę utrzeć z cukrem na jasną masę.
Wbijać kolejno po jednym jajku i miksować masę.
Mąki z proszkiem przesiać i wsypać do masy, zmiksować aż całość się połączy.
Dolać jogurt i jeszcze krótko mieszać przy użyciu miksera.
Ciasto wylać na prostokątną blaszkę 20×30 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Śliwki pozbawić pestek, przekroić na pół i układać na cieście skórką do dołu.
Całość oprószyć cynamonem.
Piec w temp. 180 st.C. przez 50-60 minut do tzw. suchego patyczka.
Cudo 😍 uwielbiam go jak wszystkie twoje przepisy! 😊
Pysznie mięciutkie 🙂
Przepyszne, takie delikatne, mniam…. Polecam
Ciasto śliwkowe w każdej postaci to strzał w dziesiątkę dla mojego podniebienia 🙂 rodzince też smakowało…
Bardzo miło mi to czytać, cieszę że całej rodzince przypadło do gustu, następnym razem wyślijcie zdjęcie do albumu czytelników 🙂
Proszę mi powiedzieć czy jest opcja z mąka bezglutenową?
Pozdrawiam
Edyta
Wart spróbować, ja jeszcze nie robiłam 🙂