image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Pamiętacie truskawkowe igloo, babkę z sercem i roladę serduszkową? Dzisiaj przedstawiam ciasto walentynkowe, czyli roladę z serduszkiem i kremem mascarpone. Niech będzie dla Was inspiracją na Walentynki, bo nie od dziś wiadomo, że przez żołądek do serca. Wbrew pozorom ciasto walentynkowe nie jest skomplikowane, ale przy biszkopcie trzeba dobrzeć ubić białka, a przy kremie śmietanę. Z moim pomocnikiem, jakim jest mikser z misą Russell Hobbs przygotowanie upłynęło bardzo przyjemnie (możecie to zobaczyć na filmiku). 
Ciasto walentynkowe – rolada z serduszkiem
ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs

ciasto:
4 jajka
5 łyżek cukru
3 łyżki mąki
łyżka kakao
szczypta proszku do pieczenia
2 galaretki malinowe
3 szklanki wrzątku
masa:
330 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
250 g mascarpone
2 łyżeczki żelatyny
1/4 szklanki gorącej wody
cukier puder
truskawki
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić mikserem na sztywno.
Stopniowo dosypywać cukier aż piana będzie błyszcząca.
Pojedynczo dodawać żółtko i miksować.
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, a następnie dodać do masy.
Ręcznie  i delikatnie wymieszać ciasto.
Przelać do prostokątnej blaszki (wysmarowanej tłuszczem, obsypaną mąką) o wymiarze ok. 25 x 35 cm.
Piec przez 20 minut w temp. 170 st.C. 
Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia – tak by nadmiar papieru wystawał na bokach, ułatwi to potem wyciągania ciasta. 
Jeszcze ciepłe ciasto przełożyć do keksówki tworząc rynnę, wystający bok poza foremką uciąć, zostawić do ostudzenia.
W między czasie przygotować galaretki – rozpuścić je we wrzątku i przelać do dużych kubków, zostawić do stężenia w lodówce.
Gotowe galaretki wyjąć ostrożnie z kubków, a następnie foremką wycinać sercowy słupek – dociskać foremkę serce przez całą długość galaretki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko wystudzić i zająć się ubijaniem śmietany.
Do ubitej śmietanki dodać cukier puder, następnie stróżką wlać żelatynę, zmiksować i dodać mascarpone – teraz krótko miksować na najniższych obrotach.
Na dno kakaowego biszkoptu wyłożyć warstwę masy śmietanowej, następnie wyłożyć serduszkowe słupki z galaretek – okrągłościami do dołu (potem będziemy ciasto odwracać!). 
Przykryć całość po górę masą śmietanową i zostawić do stężenia w lodówce.
Gotowe ciasto wyjąć trzymając za papier, przyłożyć do góry talerzyk, odwrócić wszystko i lekko oderwać papier.
Wierzch można posypać cukrem pudrem i ozdobić truskawkami, po przekrojeniu powinny być widoczne serduszka.
ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs
ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs
ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs
ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs

ciasto z sercem, ciasto walentynki, rolada z serce, rolada walentynkowa, mikser russell hobbs

12 Replies to “Ciasto walentynkowe”

  1. Adventuresinthekitchen says: 29 stycznia 2015 at 16:03

    Wspaniale wygląda 😉 szkoda, że walentynki spędzam sama. Chyba zrobię sobie takie ciasto 😀

    1. Dusia says: 29 stycznia 2015 at 17:53

      Sobie też można dogodzić słodkościami 🙂 Ciasto tak szybko znika, więc wszystko będzie dla Ciebie, jak masz dobrze 🙂

  2. bessergold says: 30 stycznia 2015 at 18:42

    Wygląda przepysznie 😉 Zrobię w niedzielę. Ktoś już próbował robić?

    1. Dusia says: 30 stycznia 2015 at 20:36

      Nic trudnego, służę radą gdyby co 🙂

  3. Kats says: 30 stycznia 2015 at 19:20

    Piękny walentynkowy prezent dla każdego łasucha 🙂

  4. BERY says: 5 lutego 2015 at 20:16

    ale proste ! a wyglada na trudne sprawe;)

  5. bamifily says: 9 lutego 2015 at 15:46

    a ile czasu potrzeba aby wszystko stezało w lodowce?

    1. Dusia says: 9 lutego 2015 at 18:36

      myślę, że 2-3 godziny choć ja przygotowałam wieczorem i rano kroiłam

  6. Anonimowy says: 13 lutego 2016 at 13:08

    Czy środek jest z sera?

    1. Dusia says: 14 lutego 2016 at 09:31

      tak jak w przepisie, śmietanka i mascarpone

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.