Drożdżowe wypieki pojawią się u mnie rzadko, ponieważ lubię szybkie przepisy, nie wymagające czekania. Postanowiłam trenować swoją cierpliwość i podboje drożdżowe, dlatego zaraz po nowym roku przygotowałam drożdżówki z makiem, a konkretnie piękne ślimaczki drożdżowe z masą makową. Wszystkim bardzo smakowały, zarówno na śniadanie, jak i na deser do kawy sprawdziły się perfekcyjnie. Przechowywane w szczelnym pojemniku były dobre nawet po kilku dniach. To kolejne słodki drożdżowy wypiek do kolekcji:
Ślimaczki drożdżowe z masą makową
drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

3 szklanki mąki
pół szklanki cukru
pół szklanki mleka
pół kostki masła (100g)
2 jajka + żółtko
3 dag drożdży
łyżeczka ekstraktu waniliowego
ok. 300 g masy makowej
białko do smarowania drożdżówek
Mleko podgrzać, wymieszać razem z łyżeczką cukru i pokruszonymi drożdżami.
Zostawić rozczyn na 10 minut w ciepłym miejscu.
Roztopić masło i zostawić do ochłodzenia.
Wsypać do miski mąkę, dodać rozczyn i wymieszać.
Dodać ekstrakt, rozpuszczone masło, cukier, jaja i żółtko, a całość wyrobić ręcznie na gładkie elastyczne ciasto – będzie trzeba podsypywać mąką do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 
Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę, miskę przykryć ściereczką.
Kiedy ciasto podwoi objętość, odgazować je, uderzając pięścią i podzielić na dwie części.
Każdą rozwałkować na duży prostokąt, a następnie na pokroić na długie paski o szerokości około 10 cm.
Każdy pasek wysmarować masą makową i zawijać w ślimaczki.
Na środku można zrobić niewielkie poprzeczne nacięcie.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na niej drożdżówki w odstępach i odstawić jeszcze na 30 minut do rośnięcia.
Po tym czasie rozmieszanym białkiem wysmarować każdą drożdżówkę.
Piec w 180 st.C. przez 20 minut góra dół i jeszcze kilka minut na termoobiegu do zarumienienia się.
Studzić drożdżówki na kratce, po wystudzeniu dekorować lukrem – przepis tutaj.
Wyszło mi 12 sztuk ślimaczków.


Print Friendly and PDF
drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

drożdżówki z makiem, ślimaczki drożdżowe, ślimaczki drożdżowe z makiem, ślimaczki drożdżowe z masą makową, drożdżówki z masą makową

8 Replies to “Drożdżówki z makiem”

  1. z miłości do słodkości says: 9 stycznia 2014 at 07:27

    Od dawna za mną chodzi coś takiego:):) Śliczne zdjęcia;)
    Pozdrawiam Magda

  2. kuchcikOla says: 9 stycznia 2014 at 08:19

    Moje ulubione drożdżówki to właśnie te z makiem i solidną porcją lukru 🙂 Twoje w pełni mnie zadowalają 🙂

  3. Trzcinowisko says: 9 stycznia 2014 at 10:50

    Hej,pisałam już że mam przesyt maku ale taką zakręconą drożdzóweczkę to bym zjadła Np. z cynamonem:-)

  4. Jey says: 9 stycznia 2014 at 11:34

    Idealne! Zachwycam się na ich widok, a co dopiero gdyby poczuć smak 😀

  5. Natalie says: 9 stycznia 2014 at 14:18

    Te z makiem to zdecydowanie mój nr.1 ! 🙂

  6. Shiral Kucharzy says: 9 stycznia 2014 at 14:28

    Drożdżówki! Zawsze gdy je piekę, wstaję z samego rana, żeby zrobić niespodziankę mojej rodzinie w postaci ciepłej bułeczki na słodko:)

  7. Jola says: 22 kwietnia 2015 at 12:46

    Ja też lubię "szybkie" wypieki bo jest ze mnie nie mały łakomczuszek 🙂 No ale czasem lepiej poczekać, albo poświęcić więcej czasu na przygotowanie bo wszystkiego się nie da zrobić w pięć minut 😉 Mnie właśnie naszła ochota na takie drożdżóweczki bo zostało jeszcze trochę maku od świąt, a nie mam sprawdzonego przepis. Więc owy przepis porywam i uciekam do kuchni. buziaki

    1. Dusia says: 22 kwietnia 2015 at 18:02

      Mam nadzieję, że się uda:)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.