image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Ciasta z jabłkami zawsze są dobre. Ostatnio pokazywałam przepis na szarlotkę z pianką, a tym razem prezentuję jabłecznik z bezą. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości – na początku trzeba zagnieść ciasto, które musi odstać w lodówce, potem je podpiec, odstawić do ochłodzenia, ubić bezę i wreszcie upiec, ale jest tego warte, podobnie jak jabłecznik z chmurką. Jeśli nie macie tyle czasu zróbcie klasyczny jabłecznik.
Jabłecznik z bezą

kruche ciasto:
3 szklanki mąki krupczatki
250 g margaryny lub masła
2/3 szklanki cukru
4 żółtka
2 łyżki wody
mus jabłkowy lub 1,5 kg jabłek, 3 łyżki cukru, łyżeczka cynamon
beza:
4 białka
szklanka cukru pudru
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cytryny
Składniki na kruche ciasto zagnieść ze sobą, włożyć do woreczka foliowego i wstawić do lodówki na min. godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Podpiec w piekarniku przez 20 minut w temp. 200 st.C, a następnie zostawić do wystudzenia.
Na ciasto wyłożyć gotowy mus z jabłek (jeśli nie mamy takiego to wystarczy zetrzeć jabłka na tarce lub pokroić w małe kawałki i smażyć je do miękkości z cukrem, pod koniec smażenia dodać cynamon).
Przygotować bezę: ubić białka na sztywno, do ubitych stopniowo dodawać cukier puder dalej ubijając, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Piana musi być sztywna i lśniąca.
Pianę wyłożyć np. szprycą na jabłka.
Włożyć ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 st.C. i piec 45 minut.

5 Replies to “Jabłecznik z bezą”

  1. gin says: 29 października 2013 at 23:14

    Cudowna! Jabłeczniki z bezą są najlepsze 🙂

  2. teenager ;) says: 30 października 2013 at 04:18

    pięknie się prezentuje taki jabłecznik 🙂 to jedno z moich ulubionych ciast 🙂

  3. Anonimowy says: 23 lutego 2017 at 15:42

    Jabłecznik jest rewelacyjny 🙂 🙂 :).

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.