Znacie dyniową kawę ze słynnej sieci kawiarni? Dzisiaj pokazuję Wam przepis na korzenny syrop dyniowy potrzebny do zrobienia pumpkin spice latte. Syrop przyda się na jesienną osłodę.
Korzenny syrop dyniowy
2 szklanki cukru
szklanka wody
laska cynamonu
2 plasterki świeżego imbiru lub pół łyżeczki suszonego
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
3 goździki
łyżka cukru waniliowego
1/4 szklanki puree z dyni (jak je zrobić tutaj)
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i cukier waniliowy.
Podgrzewać aż cukier się rozpuści, a po zagotowaniu dodać wszystkie przyprawy i puree z dyni,
Gotować syrop jeszcze 20 minut do zgęstnienia.
Wyjąć laskę cynamonu i goździki, można przecedzić przez sitko.
Przelać do butelki i zostawić do ostudzenia.
Syrop idealnie nadaje się do kawy.
Pięknie się prezentuje i musi być smakowity 😉
Pozdrawiamy 🙂
Jak długo można przechowywać taki syrop?
myślę, że do dwóch tygodni
A czy można taki syrop zapasteryzować?.
wydaje mi się, że nie ma takiej potrzeby. Syrop ma dużą zawartość cukru i wystarczy przelać gorący do szklanych butelek i szczelnie zamknąć.