Szukacie pomysłu na dynię? Dynia jest bardzo uniwersalnym warzywem, ale najbardziej lubię przyrządzać z niej zupę. Zupa dyniowa, która najbardziej smakuje mojej rodzince to przepyszny krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem. Poniżej inne propozycje:
Krem z dyni z mleczkiem kokosowym i imbirem
1 kg dyni (po obraniu)
3 szklanki wody lub bulionu
cebula
2 ząbki czosnku
1-2 cm kawałek imbiru
papryczka ostra
2 łyżki oleju
płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
pół puszki mleczka kokosowego
do podania: pestki dyni, olej z pestek dyni, kolendra/natka pietruszki
Dynię pokroić na małe kawałki.
Do garnka wlać olej i dodać: pokrojoną w piórka cebulę, w plasterki czosnek i papryczkę, w paseczki imbir.
Smażyć aż cebula będzie szklista, dodać kurkumę i chwilę smażyć razem.
Dodać dynię i po chwili wlać wodę lub bulionu.
Gotować przez 10-15 minut do miękkości dyni.
Dolać mleczko kokosowe.
Zmiksować przy użyciu blendera na gładki krem.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać krem z odrobiną oleju z pestek dyni, pestkami dyni i kolendrą ( lub natką pietruszką).
Bardzo ciekawy przepis, koniecznie muszę go przetestować w najbliższym czasie 🙂