Ostatnio bardzo polubiłam łososia i nie mogę przejść obojętnie obok niego. Przygotowany tak łosoś jest bardzo delikatny i zmysłowo rozpływa się w ustach, dzięki kremowemu sosowi. Danie można podać bez makaronu. Polecam też:
Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym na makaronie
łosoś w sosie koperkowym, łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym, łosoś z makaronem

300 g filetu z łososia
cytryna
sól, pieprz kolorowy
300 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek koperku
makaron
Osuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować do al dente.
Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną masła) usmażyć łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.
Równocześnie na drugą patelnię wylać śmietankę z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować aż zgęstnieje, pod koniec dodać posiekany koperek.
Na talerze wyłożyć makaron, następnie łososia i całość polać sosem.
łosoś w sosie koperkowym, łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym, łosoś z makaronem

Do zrobienia przepisu wykorzystałam młynek elektryczny od Emako, w który włożyłam kolorowy pieprz – młynek jest świetny, bo posiada regulację stopnia mielenia i do użycia wymaga naciśnięcie jednego przycisku – do kupienia tu klik

.

9 Replies to “Łosoś w sosie śmietanowym”

  1. Elficzna says: 15 marca 2014 at 11:00

    chyba najlepsza wersja łososia 🙂

  2. Kulinarne Serce says: 16 marca 2014 at 20:31

    Łososia uwielbiam, w każdej postaci myślę że ta wersja będzie idealna. Dziękuje za inspiracje!

  3. Adrianna Lipowska says: 11 czerwca 2014 at 18:13

    Jakoś mnie połączenie łososia z makaronem nie pasuje, ale połączenie tego sosu z łososiem o tak!. Dodatkowo brokuły i ja się po prostu rozpływam! <3

  4. Katarzyna Lipa says: 22 lipca 2014 at 15:54

    Super rozwiazanie by smakowało idealnie. Nawet dla amatorów łososia 🙂

  5. Katarzyna Lipa says: 22 lipca 2014 at 15:57

    Dobre rozwiazanie nawet dla amatorów łososia 🙂 pozdrawiam

  6. Anonimowy says: 12 października 2014 at 12:59

    przepis super lecz ja sos ulepszyłem o dodanie pol papryczki chilli i 2 zabki czosnku pozdRo 🙂

    1. Dusia says: 12 października 2014 at 20:24

      i super, że dodałeś to co lubisz 🙂 na zdrowie 🙂

  7. Anonimowy says: 23 stycznia 2015 at 09:13

    przepis bardzo dobry,dziękuję za pomysł 😀

    1. Dusia says: 23 stycznia 2015 at 11:35

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Zapraszam do testowania kolejnych przepisów 🙂

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.