Ostatnio bardzo polubiłam łososia i nie mogę przejść obojętnie obok niego. Przygotowany tak łosoś jest bardzo delikatny i zmysłowo rozpływa się w ustach, dzięki kremowemu sosowi. Danie można podać bez makaronu. Polecam też:
Łosoś w sosie śmietankowo-koperkowym na makaronie
300 g filetu z łososia
cytryna
sól, pieprz kolorowy
300 ml śmietanki 30%
szczypta gałki muszkatołowej
pęczek koperku
makaron
Osuszony filet, pozbawiony skóry przekroić na 3 kawałki, które skropić sokiem z cytryny i doprawić solą i pieprzem kolorowym.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
W między czasie nastawić wodę na makaron i ugotować do al dente.
Na jednej patelni (najlepiej bez tłuszczu lub z odrobiną masła) usmażyć łososia z dwóch stron po około 2-3 minuty na każdą stronę.
Równocześnie na drugą patelnię wylać śmietankę z dodatkiem gałki muszkatołowej i gotować aż zgęstnieje, pod koniec dodać posiekany koperek.
Na talerze wyłożyć makaron, następnie łososia i całość polać sosem.
Do zrobienia przepisu wykorzystałam młynek elektryczny od Emako, w który włożyłam kolorowy pieprz – młynek jest świetny, bo posiada regulację stopnia mielenia i do użycia wymaga naciśnięcie jednego przycisku – do kupienia tu klik
.
chyba najlepsza wersja łososia 🙂
Łososia uwielbiam, w każdej postaci myślę że ta wersja będzie idealna. Dziękuje za inspiracje!
Jakoś mnie połączenie łososia z makaronem nie pasuje, ale połączenie tego sosu z łososiem o tak!. Dodatkowo brokuły i ja się po prostu rozpływam! <3
Super rozwiazanie by smakowało idealnie. Nawet dla amatorów łososia 🙂
Dobre rozwiazanie nawet dla amatorów łososia 🙂 pozdrawiam
przepis super lecz ja sos ulepszyłem o dodanie pol papryczki chilli i 2 zabki czosnku pozdRo 🙂
i super, że dodałeś to co lubisz 🙂 na zdrowie 🙂
przepis bardzo dobry,dziękuję za pomysł 😀
Cieszę się, że smakowało 🙂 Zapraszam do testowania kolejnych przepisów 🙂