Ostatnio przygotowałam naleśniki z musem malinowym wykorzystując moją nową patelnię do naleśników Rialto z włoskiej firmy Ballarini. Patelnia jest wysokiej jakości, ma średnicę 25 cm i jest odpowiednio płytka, dzięki czemu przygotujemy naleśniki i placki z łatwością. Powłoka patelni wzmacniania jest warstwą ceramiczną, co zwiększa jej wytrzymałość i odporność na uszkodzenia (zarysowania). Naleśniki nie przywierają – nawet jeśli smażymy je bez tłuszczu, patelnię czyści się błyskawicznie, a do tego jest bezpieczna dla zdrowia, bo nie zawiera związków niklu i metali ciężkich. Patelnia Rialto wykonana jest z kutego aluminium (szybkie, równomierne nagrzewanie i utrzymywanie ciepła) oraz posiada wygodną i nienagrzewającą się rączkę. 
Od teraz przygotowywanie naleśników będzie dla mnie przyjemnie :). Zapraszam na naleśniki z musem malinowym.
Naleśniki z musem malinowym
naleśniki z malinami, przepis na naleśniki, naleśniki z serkiem i malinami

naleśniki:
2 szklanki mleka
1 i 1/4 szklanki mąki
jajko
2 łyżki oleju
2  łyżki cukru
400 g malin
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
serek homogenizowany
świeża mięta
Składniki na naleśniki zmiksować ze sobą dokładnie.
Zostawić ciasto, aby odpoczęło na 30 minut. 
Maliny zmiksować przy użyciu blendera z dodatkiem cukru pudru i soku z cytryny, a następnie przetrzeć przez sito w celu pozbycia się pesteczek. 
Mus malinowy włożyć do lodówki.
Na rozgrzanej patelni można rozsmarować niewielką ilość oleju, a następnie wylać na nią chochelkę ciasta, tak by równo pokryła całą patelnię.
Smażyć naleśniki z dwóch stron do lekkiego zrumienienia – my lubimy bardzo jasne.
Gotowe naleśniki przełożyć na talerz i podawać polane musem malinowym z kleksem z serka homogenizowanego oraz ozdobić miętą.
naleśniki z malinami, przepis na naleśniki, naleśniki z serkiem i malinami
ballarini
patelnię można kupić tutaj klik
naleśniki z malinami, przepis na naleśniki, naleśniki z serkiem i malinami

6 Replies to “Naleśniki z musem malinowym”

  1. tymi says: 7 sierpnia 2014 at 10:15

    Mus to same zmielone maliny, czy dołożyłaś coś więcej? Mój ojciec zawsze dokładał odrobinę mięty, ładnie kręciła w nosie.

    1. Dusia says: 7 sierpnia 2014 at 11:06

      wystarczy spojrzeć na przepis, co jest w musie 🙂 miętę dałam na zewnątrz naleśników, bo nie każdy u nas w domu lubi

  2. ROKSI says: 7 sierpnia 2014 at 10:56

    dawno nie jadłam naleśników i malin też 😉

  3. ✰ Justine ωith Ruth ✰ says: 7 sierpnia 2014 at 14:11

    Naleśniki jem co drugi dzień , uwielbiam je , i robię bez jajka , dodaje szklankę wody mineralnej gazowanej i są puszyste:)

  4. Martha says: 7 sierpnia 2014 at 14:45

    Świetnie się prezentują Twoje naleśniki! ; )
    Idealne są! *.*
    Odkąd mam specjalną patelnię do naleśników, też to dla mnie przyjemność!

  5. pink glove...znokautuję raka says: 24 sierpnia 2016 at 11:04

    Pychota właśnie sie zabieram za naleśniki z musem malinowym 😋

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.