image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Bardzo proste ciasto z jagodami. Bardzo puszyste, pełne owoców, na wierzchu ma delikatną skorupkę z trzcinowego cukru – jeśli macie formy silikonowe to warto je przy tym cieście wykorzystać, jak widzicie swoje zrobiłam w kształcie serca, bo przecież ciasta piekę od serca :). Przepis na szybkie ciasto z jagodami zapisujcie i róbcie, a potem wysyłajcie mi zdjęcia :). Na sezon letni przepisy:
Proste ciasto z jagodami
proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

1,5 szklanki mąki
pół szklanki oleju
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoik jagód – około szklanki jagód
1-2 łyżki cukru trzcinowego
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym aż masa stanie się jasna.
Strużką wlewać olej i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Przełożyć ciasto do formy o średnicy 21 cm (użyłam formy silikonowej – bez nacierania tłuszczem brzegów).
Na wierzch masy wysypać jagody, które posypać z wierzchu cukrem trzcinowym.
Piec przez godzinę w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka.
proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

proste ciasto z jagodami, ciasto z jagodami przepis, przepis na ciasto z jagodami, szybkie ciasto z jagodami

15 Replies to “Proste ciasto z jagodami”

  1. Martyna says: 5 sierpnia 2014 at 10:44

    Proste i pyszne 🙂

  2. Piekarniczek says: 5 sierpnia 2014 at 11:54

    Wygląda obłędnie 🙂

  3. Martha says: 5 sierpnia 2014 at 17:13

    Ciasto prezentuje się pięknie! ; )
    Super zdjęcia!

  4. black_olive says: 5 sierpnia 2014 at 18:15

    wygląda tak puszyście i lekko 🙂

  5. Marta says: 5 sierpnia 2014 at 22:39

    Sezon "jagodowy" w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać z tego przepisu. Jutro na pewno na moim stole zagości to ciasto.

    1. Dusia says: 6 sierpnia 2014 at 10:14

      Koniecznie napisz, czy smakowało 🙂

  6. gin says: 6 sierpnia 2014 at 01:05

    Wygląda naprawdę uroczo w tej formie i z tymi fioletowymi kropeczkami jagód 🙂

  7. Melania W says: 6 sierpnia 2014 at 15:38

    Pysznie wygląda 🙂

  8. tymi says: 7 sierpnia 2014 at 10:17

    Świetna foremka, widać że ciasta robione od serca. Jak zrobić żeby jagody były w całym cieście?

    1. Dusia says: 7 sierpnia 2014 at 11:05

      Co masz na myśli w całym cieście? W środku bardziej? Wcisnąć jagody troszkę bardziej w ciasto, a jeśli tylko na górze mają być to dobrze jest obtoczyć je w mące by nie opadły.

  9. Samara says: 7 sierpnia 2014 at 12:00

    Ciasto jagodowe w kształcie serca, takie lubię.

  10. Anonimowy says: 26 lutego 2015 at 17:41

    Bardzo dobre, toche suche wiec idealne z herbatka. Pieklam 45 min. Polecam!
    Ps. nie wiem jak dodac zdj

    1. Dusia says: 26 lutego 2015 at 21:03

      Proszę wysłać na email klaudia.sroczynska@gmail.com. cieszę się, że udało się 🙂

  11. Anonimowy says: 24 czerwca 2018 at 12:26

    Właśnie włożyłam ciasto do piekarnika 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.