Bardzo proste ciasto z jagodami. Bardzo puszyste, pełne owoców, na wierzchu ma delikatną skorupkę z trzcinowego cukru – jeśli macie formy silikonowe to warto je przy tym cieście wykorzystać, jak widzicie swoje zrobiłam w kształcie serca, bo przecież ciasta piekę od serca :). Przepis na szybkie ciasto z jagodami zapisujcie i róbcie, a potem wysyłajcie mi zdjęcia :). Na sezon letni przepisy:
Proste ciasto z jagodami
1,5 szklanki mąki
pół szklanki oleju
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
mały słoik jagód – około szklanki jagód
1-2 łyżki cukru trzcinowego
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym aż masa stanie się jasna.
Strużką wlewać olej i dalej miksować.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać aż masa będzie jednolita.
Przełożyć ciasto do formy o średnicy 21 cm (użyłam formy silikonowej – bez nacierania tłuszczem brzegów).
Na wierzch masy wysypać jagody, które posypać z wierzchu cukrem trzcinowym.
Piec przez godzinę w temp. 160 st.C do tzw. suchego patyczka.
Proste i pyszne 🙂
Wygląda obłędnie 🙂
Ciasto prezentuje się pięknie! ; )
Super zdjęcia!
wygląda tak puszyście i lekko 🙂
Sezon "jagodowy" w pełni, więc grzechem byłoby nie skorzystać z tego przepisu. Jutro na pewno na moim stole zagości to ciasto.
Koniecznie napisz, czy smakowało 🙂
Wygląda naprawdę uroczo w tej formie i z tymi fioletowymi kropeczkami jagód 🙂
Ale by się zjadło:)))
Pysznie wygląda 🙂
Świetna foremka, widać że ciasta robione od serca. Jak zrobić żeby jagody były w całym cieście?
Co masz na myśli w całym cieście? W środku bardziej? Wcisnąć jagody troszkę bardziej w ciasto, a jeśli tylko na górze mają być to dobrze jest obtoczyć je w mące by nie opadły.
Ciasto jagodowe w kształcie serca, takie lubię.
Bardzo dobre, toche suche wiec idealne z herbatka. Pieklam 45 min. Polecam!
Ps. nie wiem jak dodac zdj
Proszę wysłać na email klaudia.sroczynska@gmail.com. cieszę się, że udało się 🙂
Właśnie włożyłam ciasto do piekarnika 🙂