Taka papryka to pewnego rodzaju klasyk na naszych stołach. Tą robiłam z przepisu mojej Mamy, następnym razem pokażę Wam, jak przygotowuje ją moją Babcia. Na blogu jest też przepis na przystawkę na zimno z papryki:
Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem
5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
200 g startego żółtego sera
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista.
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
Mięsną masę wypełniamy papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
Piec jeszcze 15 minut.
Robiłam ostatnio prawie identyczne, wybornie smakują 😉
mniami! Muszę spróbować 🙂
Nigdy nie jadłam takich papryk, chętnie spróbuje 🙂
To jedne z moich ulubionych dań 😉
Ja jeszcze dodaję do środka pieczarki 🙂
Właśnie robię ten przysmak, mam nadzieję że wyjdzie pysznie, choć wszystko zależy od mojego piekarnika 😀
Właśnie próbuję wykonać ten ciekawy przepis, ciekawe jak będzie smakowało, mam nadzieję, że się uda 🙂
ja też dodaję pieczarki i pietruszka przede wszystkim 🙂
Koniecznie vdaj znać nan nadzieje że uda się:) wtedy zrób fotkę komórką i wyslij mi to dolaczy do galerii czytelników:)
uwielbiam faszerowane papryki 🙂
Szał na faszerowane papryki i inne warzywa trwa -:) U mnie z kolei będzie jutro papryka po turecku. PYSZNE!
Bardzo lubię takie faszerowane warzywa :>
mniam! kusisz mnie, a ja tak lubię takie warzywka z bogatym wnętrzem :]
uwielbiam faszerowane warzywa;) mmm
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału 😉
Witam właśnie zapiekłam papryczkę tyle ze dodałam 1 łyżkę koncentratu wyszła przepyszna dziękuje za przepis pozdrawiam 🙂
super ja koncentrat dodaję do gotowanej (niedługo przepis) – następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników na fanpagu 🙂
bardzo dobry przepis, zaczęłam je robić późno w nocy i teraz jemy, i są przepyszne 🙂 Dziękuję za kolację 😉
Cieszę się, że przyczyniłam się do nakarmienia Waszych brzuszków 🙂 następnym razem podeślij fotkę do galerii czytelników na fb:)
Dziękuję za przepis, ale mam dwa pytania:
– czy naczynie w czasie pieczenia powinno być przykryte?
– czy wierzch papryki pieczemy od początku, czy dopiero po posypaniu prawie upieczonych papryk serem?
Naczynia nie przykrywany a wierzch i ser nakładamy dopiero 15 minut od końca.
Gwarantuję ,że papryki są przepyszne i zawsze znikają ze stołu.Ja staram się urozmaicać je ziołami lub przyprawami i dlatego nigdy się nie nudzą.Podobnym farszem wypełniam małe cukinie(palce lizać) 🙂
Właśnie pieką się w piekarniku a mi slinka cieknie od samego zapachu 🙂
Mmm będzie pysznie gwarantuję 🙂 Wyślij mi potem fotkę np. z telefonu do albumu czytelników 🙂
Właśnie wstawiam papryki do pierkarnika 🙂 jedyna zmiana, jaką odważyłam się zrobić, to zamiast bazylii dałam świeżą natkę piatruszki. Pozdrawiam! Kasia.
Ale będzie smaczny obiad 🙂 Z natką musi być równie pysznie :). Jeśli Kasiu będziesz mieć ochotę wyślij zdjęcia z komórki na klaudia.sroczynska@gmail.com to zasilą album czytelników na fanpagu.
Pozdrawiam cieplutko