Taka papryka to pewnego rodzaju klasyk na naszych stołach. Tą robiłam z przepisu mojej Mamy, następnym razem pokażę Wam, jak przygotowuje ją moją Babcia. Na blogu jest też przepis na przystawkę na zimno z papryki:
Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem
papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona

5 sztuk czerwonej papryki
500 g mielonego mięsa
torebka ugotowanego ryżu
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka bazylii suszonej lub oregano
jajko
sól, pieprz
łyżka oliwa
szklanka wody lub bulionu
200 g startego żółtego sera
Papryki umyć, odciąć im wierzch (zostawić na później) i usunąć pestki ze środka.
Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oliwie, aż będzie szklista. 
Pod koniec smażenia dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i chwilę jeszcze smażyć, a następnie zostawić do ostudzenia.
Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą z czosnkiem, przyprawami:solą, pieprzem i bazylią.
Mięsną masę wypełniamy papryki.
Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać szklankę wody lub bulionu.
Piec w temp. 180 st.C. przez 30 minut.
Teraz każdą paprykę posypać tartym serem i przykryć wierzchem papryki.
Piec jeszcze 15 minut.
papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona

papryka faszerowana mięsem mielonym, papryka faszerowana mięsem, papryka faszerowana mięsem i serem, papryka faszerowana pieczona

24 Replies to “Papryka faszerowana mięsem”

  1. Paulina Kwiatkowska says: 27 sierpnia 2013 at 09:39

    Robiłam ostatnio prawie identyczne, wybornie smakują 😉

  2. Barbara Buda says: 27 sierpnia 2013 at 12:25

    mniami! Muszę spróbować 🙂

  3. iloveit-cathy says: 27 sierpnia 2013 at 12:55

    Nigdy nie jadłam takich papryk, chętnie spróbuje 🙂

  4. weak-point says: 27 sierpnia 2013 at 14:35

    To jedne z moich ulubionych dań 😉
    Ja jeszcze dodaję do środka pieczarki 🙂

  5. Magdalena Burzynska says: 27 sierpnia 2013 at 15:57

    Właśnie robię ten przysmak, mam nadzieję że wyjdzie pysznie, choć wszystko zależy od mojego piekarnika 😀

  6. Magdalena Burzynska says: 27 sierpnia 2013 at 15:58

    Właśnie próbuję wykonać ten ciekawy przepis, ciekawe jak będzie smakowało, mam nadzieję, że się uda 🙂

  7. Anonimowy says: 27 sierpnia 2013 at 16:15

    ja też dodaję pieczarki i pietruszka przede wszystkim 🙂

  8. Dusia says: 27 sierpnia 2013 at 16:19

    Koniecznie vdaj znać nan nadzieje że uda się:) wtedy zrób fotkę komórką i wyslij mi to dolaczy do galerii czytelników:)

  9. magdam says: 27 sierpnia 2013 at 17:50

    uwielbiam faszerowane papryki 🙂

  10. Bo(ro)n Appétit says: 27 sierpnia 2013 at 19:02

    Szał na faszerowane papryki i inne warzywa trwa -:) U mnie z kolei będzie jutro papryka po turecku. PYSZNE!

  11. Kamciss says: 27 sierpnia 2013 at 20:50

    Bardzo lubię takie faszerowane warzywa :>

  12. Karmel-itka. says: 27 sierpnia 2013 at 23:32

    mniam! kusisz mnie, a ja tak lubię takie warzywka z bogatym wnętrzem :]

  13. Martyna says: 28 sierpnia 2013 at 19:12

    uwielbiam faszerowane warzywa;) mmm

    PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału 😉

  14. Anonimowy says: 12 września 2013 at 15:03

    Witam właśnie zapiekłam papryczkę tyle ze dodałam 1 łyżkę koncentratu wyszła przepyszna dziękuje za przepis pozdrawiam 🙂

    1. Dusia says: 12 września 2013 at 20:26

      super ja koncentrat dodaję do gotowanej (niedługo przepis) – następnym razem podeślij zdjęcie do galerii czytelników na fanpagu 🙂

  15. rudakitka says: 20 września 2013 at 00:03

    bardzo dobry przepis, zaczęłam je robić późno w nocy i teraz jemy, i są przepyszne 🙂 Dziękuję za kolację 😉

    1. Dusia says: 20 września 2013 at 09:11

      Cieszę się, że przyczyniłam się do nakarmienia Waszych brzuszków 🙂 następnym razem podeślij fotkę do galerii czytelników na fb:)

  16. Andrzej says: 23 września 2013 at 06:12

    Dziękuję za przepis, ale mam dwa pytania:
    – czy naczynie w czasie pieczenia powinno być przykryte?
    – czy wierzch papryki pieczemy od początku, czy dopiero po posypaniu prawie upieczonych papryk serem?

    1. Dusia says: 23 września 2013 at 09:43

      Naczynia nie przykrywany a wierzch i ser nakładamy dopiero 15 minut od końca.

  17. danuta says: 28 września 2013 at 17:58

    Gwarantuję ,że papryki są przepyszne i zawsze znikają ze stołu.Ja staram się urozmaicać je ziołami lub przyprawami i dlatego nigdy się nie nudzą.Podobnym farszem wypełniam małe cukinie(palce lizać) 🙂

  18. entomka says: 2 października 2013 at 14:58

    Właśnie pieką się w piekarniku a mi slinka cieknie od samego zapachu 🙂

    1. Dusia says: 2 października 2013 at 15:00

      Mmm będzie pysznie gwarantuję 🙂 Wyślij mi potem fotkę np. z telefonu do albumu czytelników 🙂

  19. Anonimowy says: 23 lutego 2014 at 11:06

    Właśnie wstawiam papryki do pierkarnika 🙂 jedyna zmiana, jaką odważyłam się zrobić, to zamiast bazylii dałam świeżą natkę piatruszki. Pozdrawiam! Kasia.

    1. Dusia says: 23 lutego 2014 at 11:11

      Ale będzie smaczny obiad 🙂 Z natką musi być równie pysznie :). Jeśli Kasiu będziesz mieć ochotę wyślij zdjęcia z komórki na klaudia.sroczynska@gmail.com to zasilą album czytelników na fanpagu.

      Pozdrawiam cieplutko

Leave a Reply

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.