Placki z ziemniaków w życiu nie dorównają przepysznym placuszkom z cukinii. Właśnie mamy sezon na cukinię, więc musicie spróbować. Na pewno placuszki z cukinii będą smakować dzieciom – wtedy polecam, tak jak ja przygotować je takie mniejszych rozmiarów.
Chrupiące placuszki z cukinii z sosem czosnkowym
2 cukinie mniejsze lub pół dużej
2 ziemniaki średniej wielkości
jajko
4 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
olej do smażenia
sos czosnkowy do podania
Cukinię zetrzeć ze skórką na średnich oczkach tarki.
Obrane ziemniaki również zetrzeć.
Warzywa połączyć z jajkiem i mąką, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim – wymieszać dokładnie.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron.
Podawać z sosem czosnkowym domowej roboty – przepis.
Uwielbiam te placuszki. Ale jak dotąd nie podawałam ich z sosem czosnkowym.