Idealnie orzeźwiające, słodko-kwaśne, miętowe i z dużą ilością lodu – właśnie takie jest mojito malinowe (mojito wymawiamy mohito). To mój ulubiony koktajl z Taverny Zante, dlatego tym razem postanowiłam przygotować go sobie w domu. Na blogu macie przepis na mojito w wersji klasycznej [klik], bezalkoholowe mojito oraz mojito truskawkowe. Przepisy na koktajle zebrane są w tym dziale.
Malinowe mojito (Raspberries Mohito)
porcja na 1 koktajl
przepis na malinowe mojito:
- limonka
- łyżka cukru trzcinowego
- 3 łyżki malin
- kilka listków mięty
- kieliszek białego rumu
- woda gazowana do dopełnienia
- kruszony lód / kostki lodu
- opcjonalnie syrop blue curacao
Jak zrobić malinowe mojito?
Limonkę przekroić na ćwiartki, włożyć na dno wysokiej szklanki i posypać cukrem. Ugnieść porządnie aby puściły cukier. Dodać 2 łyżki malin, listki miętki i ponownie ugnieść. Wlać kieliszek rumu, dosypać kruszony lód/kostki lody i dorzucić pozostałą łyżkę malin. Dopełnić gazowaną wodą i wymieszać długa łyżką całość – jeżeli lubicie słodkie koktajle dolejcie sobie syrop blue curacao.
Ale pysznie wygląda. Spróbuję zrobić 😀
Koniecznie , miłego 🙂
JEZU JAK TO SUPER SMAKUJE:) MAGIA
Ale mi miło! na zdrówko
Jestem mega ciekawa tego smaku – muszę koniecznie dzisiaj spróbować! 🙂
ale to z wodka??:) bo wyglada super
proszę przeczytać składniki we wpisie
zrobiłem na imprezke pare:) super sprawa. DZIEKI
czyli impreza była udana 🙂