image_pdfPDFimage_printWydrukuj
Pomysł na sałatkę chlebową z pomidorami zaczerpnęłam z książki Kuchnia Toskańska, której recenzję przeczytacie tu.
Panzanella – sałatka chlebowa
sałatka chlebowa

2 kromki czerstwego pieczywa (np. orkiszowe)
2 pomidory
pół ogórka świeżego
pół czerwonej cebuli
kilka listków bazylii lub/i szczypiorku
2 łyżki oliwy
sól, świeżo mielony pieprz
łyżeczka octu winnego
Chleb pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w wodzie, odcisnąć i włożyć do miski.
Dodać pokrojone w kosteczkę pomidory, ogórka i drobno posiekaną cebulę.
Wmieszać posiekaną bazylią i szczypiorek.
Dodać oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Skropić octem winnym.
sałatka chlebowa

sałatka chlebowa

2 Replies to “Sałatka chlebowa Panzanella”

  1. Kasia says: 6 lipca 2016 at 09:52

    Ciekawa propozycja, pierwszy raz widzę 🙂 ale wygląda smacznie 🙂

  2. krzesełka schodowe says: 7 lipca 2016 at 10:21

    fajna sałatka, myślę, że ją przygotuję

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.