Domowa wędlina jest najlepsza i wbrew pozorom wcale się jej trudno nie robi. Dzisiaj przepis na schab w mleku, niezwykle soczysty i delikatny, dzięki gotowaniu w mleku, a przy tym bardzo aromatyczny, dzięki rozmarynowi. Przepisy na domowe wędliny:
Schab w mleku
1,5 kg schabu
1,5 litra mleka
3 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
gałązka rozmarynu
sól, pieprz
olej
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab z każdej strony.
Do garnka wlać mleko i dodać ziele angielskie, listki laurowe, gałkę muszkatołową i rozmaryn.
Podsmażony schab oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.
Mleko podgrzewać, gdy zawrze włożyć schab.
Dusić pod przykryciem 1,5 godziny.
Ostudzone mięso kroić na plastry.
Ciekawy przepis, nie dusiłam jeszcze mięsa w mleku:)
ciekawy przepis:)
Każda wędlina robiona w domu….<3
Wygląda bardzo smakowicie. Muszę spróbować w najbliższym czasie 🙂
Robiłam i był pyszny 🙂
Nigdy nie jadłam schabu w mleku, ciekawe:)
Muszę przygotować. jeszcze, żeby mięso udało się kupić takie swojskie, zwyczajne "od chłopa" 🙂